Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Hrvatska ima dvostruko veći rast prodaje auta od prosjeka novih članica EU

Gotovo sva su velika europska tržišta bilježila dobre rezultate
14. prosinca 2017. u 11:56 2 komentara 497 prikaza
auti
Foto: MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Prodaja automobila na europskim tržištima porasla je u studenom istim tempom kao i u prethodnom mjesecu dok je u Hrvatskoj njezin rast bio dvostruko veći od prosjeka novih članica Europske unije, pokazuje u četvrtak objavljeno izvješće automobilske industrije ACEA.

Zagreb: Sajam automobila Jakuševac izmjene zakona Porez na automobile: Što se mijenja od Nove godine

U studenom su u 27 zemalja Europske unije (podaci za Maltu nisu bili dostupni) registrirana ukupno 1.216.702 nova automobila, što predstavlja povećanje za 5,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Ista je stopa rasta zabilježena i u listopadu.

Gotovo sva su velika europska tržišta bilježila dobre rezultate, pri čemu su dvoznamenkaste stope rasta zabilježile Španjolska i Francuska, od 12,4 i 10,3 posto. Približila im se - s 9,4 posto - i Njemačka, čije se tržište oporavilo nakon nekoliko mjeseci slabog rasta, te Italija sa 6,8 posto.

Ovo su noviteti koji nas očekuju u 2018. godini:

auti
1 / 12
Audi će godinu otvoriti uvođenjem novog A8 u siječnju. Ožujak će biti u znaku novog A7, u lipnju stiže A6, a u srpnju Q8

Britansko je pak tržište zabilježilo pad osmi mjesec zaredom, i to za čak 11,2 posto, primjećuju u ACEA-i.

'Nova' Europa ponovo je nadmašila 'stare' članice Europske unije, uz gotovo dvostruko višu stopu rasta tržišta u studenom, od 10,3 posto. U 'staroj' Europi stopa rasta iznosila je 5,5 posto.

Iza tih stopa rasta krije se još jedna velika razlika - u novim je članicama prodano gotovo deset puta manje novih automobila nego u starima, samo 113.683, u odnosu na 1,1 milijun u 'starima'.

U Hrvatskoj je stopa rasta bila više nego dvostruko veća od prosjeka novih članica i iznosila je 24,4 posto, uz registriranih ukupno 3.427 novih automobila, pokazuju podaci ACEA-e. U listopadu iznosila je 26 posto.

Nissan Qashqai KUPUJETE LI VOZILO? Iznenadili smo se kako se brzo u Hrvatskoj prodao auto od 32.500 eura!

Uzlazni trend i u 11-mjesečnom razdoblju

Uzlazni trend pokazuje i razdoblje od siječnja do studenog, kada je u 27 zemalja EU registrirano 4,1 posto više novih automobila nego u istom prošlogodišnjem razdoblju - ukupno 14 milijuna.

Među pet velikih tržišta najsnažniji su rast u promatranom razdoblju bilježile Italija, od 8,7 posto, i Španjolska, od 7,8 posto. Francuska i Njemačka slijede sa zamjetno nižim stopama rasta, od 5,3 odnosno tri posto.

U Britaniji je prodaja automobila u razdoblju od siječnja do studenog pala za pet posto, bilježe u udruženju.

U novim je zemljama članicama prodaja u dosadašnjem dijelu godine poskočila 14 posto, uz prodanih 1,2 milijuna novih automobila. U 'starim' članicama EU prodaja je porasla 3,2 posto, na ukupno 12,8 milijuna novih automobila, pokazuju podaci ACEA-e.

U Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja od studenog prema podacima europskog udruženja proizvođača automobila registrirano 21,9 posto više novih automobila nego u istom lanjskom razdoblju - ukupno 48.312.

Pogledajte i video o pripremi auta za zimu:

Starost hrvatskog voznog parka povećala se za trećinu. Danas je prosječan automobil star 12,7 godina Tržište automobila Zbog visokih poreza ne možemo izvesti ni rabljene aute Marcos Mantis M70 Dno dna Ovo je 10 najružnijih automobila svih vremena Zagreb: Sajam automobila Jakuševac tradicionalno je mjesto za kupoprodaju limenih ljubimaca Izmjene zakona Od iduće godine jeftinija rabljena vozila!
DOŽIVLJAVA RENESANSU
Ovaj hrvatski gradić sa samo 1800 stanovnika ima ulaganja od gotovo 300 milijuna kuna!
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • Hladan:

    Ne lažite! 80% prodaje u HR čini flotna lising prodaja Renta Caru i prodaja auta državi(policiji, zdravstvu, državnim službama i agencijama, itd.), bez tih količina bili bismo na nivou afričkih zemalja po prodaji auta stanovništvu!

  • josmalopanestalo:

    koja statistika