Naslovnica Auti

Hladnom glavom i mirnom rukom preko vode na kolniku

Nailazak na vodu na cesti opasna je, ali ne i nerješiva situacija
10. svibnja 2014. u 10:15 0 komentara 950 prikaza
kiša
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Proljetni dani često su ispresijecani obilnim pljuskovima, uvjerili smo se u to proteklih dana. Odvodni sustavi mnogih naših prometnica nisu u stanju cestu u kratkom roku osloboditi veće količine vode te se na cesti stvaraju velike lokve. Nalet vozilom na veću količinu vode na cesti nije bezazlen. Na akvaplaning mnogi vozači, mahom neiskusniji, reagiraju panično no upravo je to ono što si na cesti ne smijemo dopustiti.

Nailazak na “vodeni klin” je problem, ali svakako nije nerješiv. Vodeni klin nastaje kad vozilo svojom masom ne može istisnuti vodu ispod gume. Sloj vode koji ostaje između gume i ceste podiže vozilo te se pri brzini iznad 55 km/h njime više ne može upravljati. Dobre i pravilno napumpane gume pomažu lakšem svladavanju akvaplaninga. Prije svega, bitno je na vrijeme uočiti potencijalno opasnu situaciju. Zato morate biti koncentrirani na vožnju i pratiti promet.

Dok pada kiša ili neposredno nakon nje, smanjite brzinu i prilagodite se uvjetima na cesti. Povećajte razmak. Kad naiđete na veću količinu vode na kolniku, pritisnite kvačilo i držite ga dok gume vozila opet ne dohvate cestu. Upravljač držite čvrsto, suzdržite se od naglih pokreta, ali i od kočenja, jer njime automobil možete izbaciti iz putanje.

>> Jesenske opasnosti: Magla i jaka kiša 
pretvaraju 
kolnik u klizalište!

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.