Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ELEN

HEP u Osijeku u redovni pogon pustio dvije punionice za električne aute

punionica
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
26.08.2015.
u 13:35

Do kraja ove godine HEP planira instalirati oko 20 punionica

Prve dvije punionice električnih vozila otvorene su u Osijeku. Energiju u punjače “upumpava” sunčana elektrana na krovu gradske upravne zgrade HEP-a, a postavljene su ispred te lokacije te na benzinskoj postaji Ine na obližnjem Gajevu trgu. Investicija je to od 110.000 kuna, bez PDV-a.

– Energija koja se predaje vozilu je zelena pa je otisak CO2 praktički nula – naveo je Ivica Skorić, voditelj ELEN projekta ispred HEP grupe.

Snaga je punjača 22 kW pa se automobil napuni za tri do četiri sata ili za već sat – dva, ako je vozilo “slabije “. Odvozi, potom, od 150 do 190 kilometara.

– Još smo u pilot-projektu pa je punjenje besplatno dok ne osmislimo način naplate, ali uz identifikacijsku karticu – kazao je Skorić.

Deveta je ovo takva punionica u Hrvatskoj, još će tri pustiti u rad u Varaždinu za dva tjedna. Planirano ih je još 20 do konca godine. S tempom postavljanja punionica su, tvrdi, zadovoljni.

Ukupno je 150 električnih automobila u Hrvatskoj, a 500 je hibrida i “plug in” hibrida. Desetak je vlasnika takvih vozila na osječkom području, a uz tvrtke, na tom je popisu i JU Park prirode Kopački rit.

– Dogovorili smo već i treću punionicu, kako bi se kvalitetnije uključilo i naše sveučilište. Postavit ćemo ju na novom parkiralištu koje ćemo izgraditi do kraja godine u kampusu, sve je već pripremljeno – najavio je osječki dogradonačelnik Denis Ambruš koji očekuje i da osječki GPP podrži ovakav projekt.

>> Punionica za elektroaute na Medvedgradu

>> U Europu stigao japanski auto na vodik. Cijena? 78.540 eura

Komentara 2

BU
BubyZG
20:26 29.08.2015.

Znači, punjenje po noći neće biti moguće, jer su punionice spojene na sunčanu elektranu obližnjeg HEP-a ? I osim toga ta je elektrana snage 30 kW pa nikako ne može "upumpavati" dva priključna mjesta po 22 kW svaki ! Zelena prevara !!

JO
josmalopanestalo
11:09 30.08.2015.

meni se čini da tu neko pere neku stvar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije