Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Dizelaši stariji od tri godine zabranjeni u srcu Hamburga

Dizelaši stariji od tri godine zabranjeni u srcu Hamburga
23. svibnja 2018. u 19:03 4 komentara 1432 prikaza
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Hamburg je prvi grad u Njemačkoj koji će od 31. svibnja zabraniti vožnju dizelskih auta proizvedenih prije 2015. u najzagađenijim dijelovima grada u kojima su emisije NO2 (dušikov dioksid) iznad graničnih vrijednosti.

Automobili dramatične fotografije FOTO Ovo su groblja dizelaša, 300.000 čeka svoju sudbinu

Zabrana u središtu grada

Radi se o svim automobilima i kamionima koji ne zadovoljavaju ekološku normu Euro6, a bit će im zabranjeno voziti dvjema prometnicama u središtu grada u ukupnoj dužini od 2,3 kilometra u četvrti Altona-Nord. Prometni znakovi o zabrani već su postavljeni, a nova odredba gradskih vlasti Hamburga koja se temelji na presudi njemačkog saveznog upravnog suda iz veljače, kojom se omogućuje gradovima da autonomno zabranjuju vožnju starijim dizelašima na područjima gdje štetni plinovi prelaze granične vrijednosti, pogodit će 168.000 dizelaša registriranih u Hamburgu te sve dizelaše do norme Euro6 koji dolaze u Hamburg.

Zabrana se odnosi i na kamione, a ne odnosi se na vozila hitne i odvoz smeća te stanovnike tih ulica. Na jednoj prometnici dugoj 1,6 km bit će zabranjen promet starijim dizel kamionima, ali zasad ne i autima.

1 / 4

Oko 12 milijuna dizelaša

U Njemačkoj je, prema prošlogodišnjim mjerenjima, 70-ak gradova čiji pojedini dijelovi imaju prekoračenje graničnih vrijednosti NO2. Među najugroženijima su prometnice Landshuter Allee u Münchenu i Neckartor u Stuttgartu, a među najzagađenijima su i dijelovi Kölna, Düsseldorfa i Kiela. Stoga se očekuje da bi ti gradovi uskoro mogli slijediti primjer Hamburga. U Njemačkoj je registrirano oko 15 milijuna dizelaša, od čega oko 12 milijuna ne zadovoljava normu Euro6.

cijene goriva benzin dizel Boschov sustav Dizelaši su spašeni! Njemački izum čini ih 10 puta čišćim od dopuštenog Matthias Mueller Unatoč skandalima Volkswagen ne odustaje od dizela, najavljuje njegovu "renesansu" Volkswagen Varali su SAD digao optužnicu protiv bivšeg direktora Volkswagena zbog skandala s dizelom
Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • Avatar grom76
    grom76:

    Zabrana se odnosi na dijelove dviju prometnica u središtu grada u ukupnoj duljini od oko 2,3 kilometara. Senzacionalni naslov di bi se pomislilo sad će biti prodaja dizela i onda ovo gore navedeno u članku.Zabrana na samo 2.3 kilometra ulica,baš zabrinjavajuće.