Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti

HAK pokreće program edukacije vrtićke djece 'Vidjeti i biti viđen'

Djeca će praktično učiti o korištenju nogostupa, prelasku ceste, raskrižja, propisnom i pravilnom korištenju pojasa te prometnim rizicima.
11. svibnja 2012. u 18:05 0 komentara 15 prikaza
hak,cesta,bikić (1)
Foto: HAK
Pogledajte galeriju 1/3

Danas se obilježava prva obljetnica pokretanja međunarodne akcije "Desetljeće sigurnosti cestovnog prometa" koju na globalnoj razini vode Ujedinjeni narodi, Svjetska zdravstvena organizacija i Svjetska automobilistička organizacija (FIA), a u Hrvatskoj je provode Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi u suradnji s Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Hrvatskim autoklubom (HAK).

U svijetu raste broj smrtno stradalih u prometu

Cilj je globalne akcije zaustavljanje rasta broja smrtno stradalih u prometu, čime bi se u deset godina u svijetu spasilo pet milijuna života. U Hrvatskoj, pokazuju najnovije brojke, godišnje u cestovnim nesrećama život izgubi više od 400 ljudi pa je do kraja 2020. godine cilj prevenirati više od 200 nepotrebnih pogibija u prometu godišnje. Procjena je svjetskih stručnjaka da stradavanje jedne osobe u prometu izaziva neposredne i posredne štete po društvo i do milijun eura zbog čega je velik broj stradalih u prometu postao i ozbiljan javnozdravstveni problem, problem nejednakosti i siromaštva na čijem rješavanju angažirano rade mnoge vlade u svijetu uz pomoć stručnjaka i civilnog sektora.

U sklopu međunarodne akcije "Desetljeće sigurnosti cestovnog prometa" HAK je u proteklih godinu dana realizirao niz aktivnosti posvećenih edukaciji i povećanju sigurnosti na domaćim cestama. Od aktivnosti HAK-a u sklopu međunarodne akcije u proteklih godinu izdvaja se izrada prve cjelovite mape rizika na hrvatskim prometnicama koju je HAK izradio sukladno protokolima međunarodnog projekta EuroRAP. Mapom rizika HAK je obuhvatio 3412 kilometara najprometnijih hrvatskih autocesta i državnih cesta te je napravljena procjena razine sigurnosti na svim dionicama tih prometnica.

Prometnice u Hrvatskoj rizične

Evaluacija sigurnosti na domaćim prometnicama prema međunarodnim standardima pokazala je da je stanje prometnica, posebice državnih cesta, u Hrvatskoj porazno.

– Na upravo dovršenoj godišnjoj konferenciji FIA-e u Beogradu naglašeno je da će istraživanje i djelovanje na sigurnost i smanjenju stradavanja u cestovnom prometu obilježiti sljedećih 20-ak godina ove organizacije i njenih članica, među kojima je HAK – komentirao je predsjednik HAK-a Ivo Bikić.

Edukacija vrtićke djece

HAK će ove godine pokrenuti novi program edukacije djece vrtićke dobi pod nazivom "Vidjeti i biti viđen". Program i licencija za njegovu provedbu preuzeti su od austrijskog autokluba gdje godinama daje odlične rezultate u prevenciji stradavanja najmlađih sudionika u prometu, a u sklopu njega je HAK nabavio modele automobila pomoću kojih će djeca praktično učiti o korištenju nogostupa, prelasku ceste, raskrižja, propisnom i pravilnom korištenju pojasa te prometnim rizicima. Program kreće na jesen, a HAK-ovi posebno educirani stručnjaci provodit će ga u dječjim vrtićima diljem Hrvatske.

Iz HAK-a su istaknuli da će ove godine nabaviti i dva posebna simulatora prevrtanja i kočenja kojim će od jeseni obilaziti sve veće gradove u Hrvatskoj i građanima omogućiti da se u kontroliranim uvjetima osobno uvjere u moguće fatalne posljedice prebrze i neoprezne vožnje ili vožnje bez upotrebe zaštitnog pojasa u automobilu.

U Hrvatskoj u deset godina poginulo 5819

U Hrvatskoj u deset godina poginulo 5819 osoba

Hrvatska je napravila pozitivne pomake u povećanju sigurnosti na cestama, ali još zaostajemo za europskim prosjekom. Najnovija usporedna statistika kaže da je Hrvatska po broju smrtno stradalih na cestama (deset na 100.000 stanovnika) i dalje lošija od europskog prosjeka (sedam stradalih na 100.000 stanovnika). U proteklih deset godina na hrvatskim je cestama smrtno stradalo 5819 osoba, teže ih je ozlijeđeno više od 40.000, a lakše još 160.000.

Pozitivan trend sigurnosti No trend pov

Pozitivan trend sigurnosti

No trend povećanja sigurnosti pozitivan je kada uzmemo u obzir da je prije svega nekoliko godina, 2008. godine, broj stradalih na cestama na sto tisuća stanovnika bio 15. Broj poginulih na hrvatskim cestama u proteklih je deset godina smanjen sa 647 poginulih u 2001. godini na njih 415 u 2011. godini. U 2011. godini u odnosu na godinu prije broj smrtno stradalih smanjen je za 2,5 posto. Brojke u prva tri mjeseca pokazuju nastavak pozitivnog trenda – u odnosu na 86 poginulih u prvom tromjesečju 2011. godine, u prva tri mjeseca ove godine taj crni broj pao je na 54.

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.