Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ponašanje u prometu

HAK pokreće program edukacije vrtićke djece 'Vidjeti i biti viđen'

hak,cesta,bikić (1)
Foto: HAK
1/3
11.05.2012.
u 18:05

Djeca će praktično učiti o korištenju nogostupa, prelasku ceste, raskrižja, propisnom i pravilnom korištenju pojasa te prometnim rizicima.

Danas se obilježava prva obljetnica pokretanja međunarodne akcije "Desetljeće sigurnosti cestovnog prometa" koju na globalnoj razini vode Ujedinjeni narodi, Svjetska zdravstvena organizacija i Svjetska automobilistička organizacija (FIA), a u Hrvatskoj je provode Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi u suradnji s Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Hrvatskim autoklubom (HAK).

U svijetu raste broj smrtno stradalih u prometu

Cilj je globalne akcije zaustavljanje rasta broja smrtno stradalih u prometu, čime bi se u deset godina u svijetu spasilo pet milijuna života. U Hrvatskoj, pokazuju najnovije brojke, godišnje u cestovnim nesrećama život izgubi više od 400 ljudi pa je do kraja 2020. godine cilj prevenirati više od 200 nepotrebnih pogibija u prometu godišnje. Procjena je svjetskih stručnjaka da stradavanje jedne osobe u prometu izaziva neposredne i posredne štete po društvo i do milijun eura zbog čega je velik broj stradalih u prometu postao i ozbiljan javnozdravstveni problem, problem nejednakosti i siromaštva na čijem rješavanju angažirano rade mnoge vlade u svijetu uz pomoć stručnjaka i civilnog sektora.

U sklopu međunarodne akcije "Desetljeće sigurnosti cestovnog prometa" HAK je u proteklih godinu dana realizirao niz aktivnosti posvećenih edukaciji i povećanju sigurnosti na domaćim cestama. Od aktivnosti HAK-a u sklopu međunarodne akcije u proteklih godinu izdvaja se izrada prve cjelovite mape rizika na hrvatskim prometnicama koju je HAK izradio sukladno protokolima međunarodnog projekta EuroRAP. Mapom rizika HAK je obuhvatio 3412 kilometara najprometnijih hrvatskih autocesta i državnih cesta te je napravljena procjena razine sigurnosti na svim dionicama tih prometnica.

Prometnice u Hrvatskoj rizične

Evaluacija sigurnosti na domaćim prometnicama prema međunarodnim standardima pokazala je da je stanje prometnica, posebice državnih cesta, u Hrvatskoj porazno.

– Na upravo dovršenoj godišnjoj konferenciji FIA-e u Beogradu naglašeno je da će istraživanje i djelovanje na sigurnost i smanjenju stradavanja u cestovnom prometu obilježiti sljedećih 20-ak godina ove organizacije i njenih članica, među kojima je HAK – komentirao je predsjednik HAK-a Ivo Bikić.

Edukacija vrtićke djece

HAK će ove godine pokrenuti novi program edukacije djece vrtićke dobi pod nazivom "Vidjeti i biti viđen". Program i licencija za njegovu provedbu preuzeti su od austrijskog autokluba gdje godinama daje odlične rezultate u prevenciji stradavanja najmlađih sudionika u prometu, a u sklopu njega je HAK nabavio modele automobila pomoću kojih će djeca praktično učiti o korištenju nogostupa, prelasku ceste, raskrižja, propisnom i pravilnom korištenju pojasa te prometnim rizicima. Program kreće na jesen, a HAK-ovi posebno educirani stručnjaci provodit će ga u dječjim vrtićima diljem Hrvatske.

Iz HAK-a su istaknuli da će ove godine nabaviti i dva posebna simulatora prevrtanja i kočenja kojim će od jeseni obilaziti sve veće gradove u Hrvatskoj i građanima omogućiti da se u kontroliranim uvjetima osobno uvjere u moguće fatalne posljedice prebrze i neoprezne vožnje ili vožnje bez upotrebe zaštitnog pojasa u automobilu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije