Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEKOLIKO SAVJETA

Obavezno pročitajte priručnik: Za neke automobile vuča se ne preporuča, popravci mogu biti jako skupi

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/3
21.10.2021.
u 10:01

U nekim slučajevima vuče električnih automobila može doći i do pregrijavanja eletromotora

Prije nego što se odlučimo za šlep našeg neispravnog automobila, prvo je nužno pročitati priručnik vozila jer se za neke modele vuča ne preporuča, objasnio je HAK-ov savjetnik Marin Morava. 

Kako je kazao, kod električnih i hibridnih vozila potrebno je pročitati priručnik vozila u kojem su opisane sve dozvoljene radnje jer u suprotnom mogu nastati štete na vozilu koje mogu biti ekstremno skupe. 

Primjerice, električna vozila ne smiju se vući uže ili gurati osim za potrebe utovara na kamion jer je za rad servo kočnica i upravljača potrebno ispravno električno napajanje

U nekim slučajevima vuče električnih automobila može doći i do pregrijavanja eletromotora, zbog čega je nužno znati o kojem se modelu automobila točno radi. 

- Bez obzira na sve, nije uputno vući vozila koja nemaju spojku između pogonskog motora i prijenosnika, a električna vozila nemaju tip spojke koji bi mogao isključiti motor od pogona (to je moguće kod vozila s motorima na unutarnje sagorijevanje). Prema tome, nije poželjno za vrijeme vuče vozila da se rotira pogonski motor na većim brzinama, kazao je savjetnik. 

Ovo su još neki savjeti za vuču neispravnog automobila: 

- Vozilo se ne smije vući s kotačima na podlozi

- Vozilo se ne smije vući tako da se samo jedna od osovina odvoji od podloge

- Vozilo se ne smije vući pri brzini višoj od 40 km/h preko užeta ili šipke s kotačima na podlozi

- Vozilo se ne smije povlačiti s stražnje strane za potrebe utovara

- Vozilo se samo može podići na kamionsku platformu bez povlačenja na istu. Za utovar su potrebni dizalica ili podmetači za kotače kako bi se kotači odvojili od podloge za potrebe utovara na kamion

- Vozilo je moguće postaviti u neutralni položaj i može ga se samo povlačiti na platformu kamiona kretnjom brzine vozila ne veće od brzine hodanja.

>> VIDEO Iduća tri dana moguće probijanje zvučnog zida u ovih šest županija

Komentara 3

OB
Oblivion
19:10 25.10.2021.

Isto je sa Toyota viličarima, to kad crkne ni bog isus ne pomakne

BL
Bljesak95
10:14 23.10.2021.

Smeća bila smeća ostala ta električna vozila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije