Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Gotovo trećina vozača ne prepoznaje ovaj znak u automobilu. Znate li vi što znači?

Istraživanje o simbolima na instrumentnoj ploči automobila pokazuje porazne rezultate
19. rujna 2022. u 14:24 5 komentara 175020 prikaza
Zagreb: Gužva od 15 km na zaobilaznici u smjeru istoka
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Znate li sve simbole i lampice koje se pale na instrumentnoj ploči? Istraživanje je proveo www.confused.com/car-insurance prema kojem je najprepoznatljivija ikona na instrumentnoj ploči znak za nisku razinu goriva u spremniku, koju je prepoznalo 91 posto ispitanika. No, iznenađujuće je da oznaku za ABS sustav nije prepoznalo 35% ispitanika, simbol niskog tlaka u gumama 32%, a indikator zračnog jastuka njih 29 posto.

Još su gori rezultati kod električnih i hibridnih vozila, koji imaju još više specifičnih simbola. Simbol “električnog kvara” nije prepoznalo najviše ispitanika – čak 80 posto. Ta se ikona, koja upozorava na grešku u bateriji, motoru ili ožičenju, nalazi samo u električnim automobilima, pa je to donekle i razumljivo, budući da većina vozača u EU još uvijek nije imala neposredni kontakt s automobilima na struju.

 | Autor :

Neuspješno prepoznat od gotovo četiri od pet vozača u EU (77%), “kontrolna lampica za automatsko kotrljanje (glide)” koja dopušta hibridnim vozilima da zadrže svoju brzinu drugi je najčešće pogrešno shvaćen simbol na kontrolnoj ploči.

Na visokom mjestu zbunjujućih simbola su i EV mode, lampica koja se pali kad se u automobilu uključi potpuno električni način rada s 60% ispitanika koji nisu znali njegovo značenje, a odmah iza njega je s 59% netočnih odgovora oznaka ograničenja snage motora koja se prikazuje simbolom kornjače, pandan svojevrsnoj oznaci praznog spremnika goriva, kada je baterija električnog automobila gotovo ispražnjena.

Koprivnica: Popravak osobnog vozila u automehani?arskoj radinici, ilustracija 'BILO IH JE POSVUDA' U automobilu je osjetila paljevinu pa podigla poklopac motora: 'Trebalo je sat vremena da ih sve uklonimo' ''Ipak ima dobrih ljudi'' Vozač u Osijeku parkirao automobil na kiši i zaboravio je podići prozor, dočekala ga poruka Zadar: Nakon rekonstrukcije u promet pušteno križanje ulice dr. Franje Tuđmana i ulice bana Josipa Jelačića NIJE ZA SVAKOGA Isključujete motor na semaforu kako biste uštedjeli? Ta metoda bi vas mogla skupo koštati
Kaufland
NEVIĐENO SVJEŽE? DA!
Od malog obiteljskog gospodarstva postali su najveći proizvođač lubenica, mandarina i jagoda u Hrvatskoj
Uplift.hr
ZLATA VRIJEDNI
Znate li tko su bili mentori Marku Zuckerbergu i Bill Gatesu?