Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurnost u prometu

Golf u krugu od 800 metara javlja vozaču da je u opasnosti

26.03.2020.
u 00:10

Sustav rabi komunikaciju kratkog dometa među više automobila te automobila i njegove okoline kako bi vozače pravodobno upozorili na sigurnosne opasnosti

Automobilski proizvođači krupnim koracima napreduju u razvoju tehnološki sve naprednijih automobila, a posebno se to odnosi na komunikacijske i sigurnosne sustave te sustave autonomne vožnje.

Nova osma generacija Volkswagen Golfa, najtraženijeg modela automobila u Hrvatskoj, upravo je stigla u prodajne salone. Novi Golf nudi niz modernih tehnoloških sustava, a jedna od najzanimljivijih inovacija za koju je Volkswagen primio nagradu od Europskog programa testiranja sigurnosti novih automobila (Euro NCAP) komunikacijski je sustav Car2X. Riječ je o funkciji upozorenja o lokalnoj opasnosti koja automobil umrežava s njegovim okruženjem. Funkcija Car2X koristi se informacijama drugih vozila u okruženju do 800 metara te signalima prometne infrastrukture kako bi se upozorili vozači te ta upozorenja također proslijedila drugim automobilima s funkcijom Car2X.

Sustav rabi komunikaciju kratkog dometa među više automobila te automobila i njegove okoline kako bi vozače pravodobno upozorili na sigurnosne opasnosti. Primjerice, automobil opremljen lokalnim upozorenjem o opasnosti može upozoriti druga vozila ako se pokvario u koloni ili je sudjelovao u sudaru. Slično tome, vozila hitne pomoći opremljena takvim sustavom mogu poslati signal obližnjim vozilima da ih upozore na njihovu prisutnost ili takvo upozorenje vozilima može poslati služba koja održava ceste ako je cesta djelomično zatvorena.

Vozač najprije dobije informaciju o mogućoj kritičnoj situaciji, a kad se udaljenost do lokacije smanji i situacija postane kritična, informacija se zamjenjuje upozorenjem. Kritični događaji mogu izravno generirati upozorenje bez prethodnih informacija. Lokalno upozorenje na opasnost koristi automobilsku, optimiziranu varijantu WLAN tehnologije poznate kao ETSI ITS-G5, koja djeluje u dodijeljenom i zaštićenom frekvencijskom opsegu. Izravna komunikacija između vozila i infrastrukture znači da su informacije i upozorenja uvijek dostupni onim automobilima koji su opremljeni sustavom jer se ne oslanja na telefonsku mrežu.

Prednosti sustava poput Volkswagenova lokalnog upozorenja na opasnost, koji se koristi komunikacijom od automobila do automobila ili infrastrukture, kritično ovise o broju automobila koji su opremljeni njim ili kompatibilnim sustavom. Volkswagen će buduće modele opremiti ovim sustavom standardno, što znači velik broj vozila. Unatoč tome, trebat će vremena da postane uobičajeno u voznom parku jer je prosječna starost vozila u Europi više od jedanaest godina. U Hrvatskoj je 13,5 godina.

Najveći njemački autoklub ADAC testirao je sustav u Njemačkoj u raznim scenarijima, uključujući upozorenje na sudar koji se dogodio iza zavoja, dakle nije bio u vidnom polju automobila koji se upozorava. U svim slučajevima sustav je izdao ispravne i pravodobne informacije vozilu koje ga prima i upozorava.

Ipak, sustav ima i ograničenja. Upozorenja se vozaču izdaju samo kada je brzina vozila veća od 80 km/h. U gradskim je okruženjima pozornost vozača uglavnom velika, a veća gustoća prometa pruža ranije upozoravanje na opasnosti. Sustav se ne uključuje pri isporuci vozila, u skladu s GDPR uredbom, a kupac ga mora aktivirati prihvaćanjem sporazuma o zaštiti podataka. Nakon toga sustav ostaje uključen.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar SarahEM98
SarahEM98
19:48 13.04.2020.

Elizabeth, 38. w︆︅­­w︆︅w︆︅­­.︆︅l︆︅­­o︆︅v︆︅­­e︆︅x︆︅­­x︆︅.︆︅­­c︆︅l︆︅­­u︆︅b

Avatar DorothyEN98
DorothyEN98
13:59 11.04.2020.

Sarah, 32. w︆︅w︆︅w︆︅.︆︅l︆︅o︆︅v︆︅e︆︅x︆︅x︆︅.︆︅c︆︅l︆︅u︆︅b

Avatar MargaretHG99
MargaretHG99
15:21 10.04.2020.

Barbara, 20. w︆︅w︆︅w︆︅.︆︅k︆︅i︆︅s︆︅s︆︅t︆︅o︆︅k︆︅.︆︅c︆︅o︆︅m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije