Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasnost

Francuzi više ne smiju koristiti mobitel ni kad stanu uz cestu

Mobitel u vožnji
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
08.02.2018.
u 08:30

Vozači više ne smiju stati uz cestu kako bi se koristili mobitelom, već moraju biti propisno parkirani na parkiralištu ili privatnom prilazu.

Kako bi smanjila rastući broj pogibija na cestama, Francuska je postrožila pravila o upotrebi mobitela u prometu.

Naime, visoki sud razjasnio je nakon žalbe jednog kažnjenog vozača što točno znači odredba "cirkuliranje u prometu", koja se navodi u sadašnjem zakonu. Prema tome vozači više ne smiju stati uz cestu kako bi koristili mobitel, već moraju biti propisno parkirani na parkiralištu ili privatnom prilazu. Iznimka je kada dođe do nesreće ili kvara pa vozač mora pozvati pomoć.

Oni koji prekrše zakon mogu očekivati kaznu od 135 eura i tri negativna boda na vozačkoj dozvoli u trajanju od tri godine. Novo pravilo odnosi se samo na držanje mobitela u ruci, a ne na hands-free uređaje.

Najgori od najgorih: Možete li vjerovati da su se ovako parkirali?

Mobitel u vožnji
1/21

Odluka je donesena nakon što se jedan vozač žalio na kaznu koju je primio lani dok je bio parkiran na kružnom toku s uključenim žmigavcima.

Yves Carras, glasnogovornik francuskog autokluba (L'Automobile Club Association), rekao je za Le Figaro da je zakon prekratkovidan.

- Mislim da bismo trebali poticati vozače da stanu kad koriste mobitele - rekao je.

Pogledajte i video o pripremi auta za zimu:

Komentara 3

MA
maxxxx
10:11 08.02.2018.

Pa normalno da ne mozes stati gdje hoces, čemu isčuđavanje...

Avatar ivo587
ivo587
09:06 08.02.2018.

Ova eu je sve idiotskija, nije ni čudo da im je gerard pobjegao u rusiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije