Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti

FOTO, VIDEO Ovako će izgledati vozačka kada uđemo u EU

Uvođenjem nove, jedinstvene europske vozačke dozvole više neće postojati dozvole s neograničenom valjanošću
15. siječnja 2013. u 10:11 37 komentara 3957 prikaza
'vozacka'
Foto: ' '
Pogledajte galeriju 1/3

Sve zemlje EU od ponedjeljka počinju izdavati nove unificirane vozačke dozvole koje izgledaju poput kreditnih kartica, a Hrvatska ih planira početi izdavati 1. srpnja, danom ulaska u punopravno članstvo EU. Direktiva EU, koja propisuje jedinstven izgled vozačke dozvole za sve zemlje EU izglasana je još 2006., stupa na snagu ove subote, 19. siječnja, i zahvatit će oko 300 milijuna Europljana koji posjeduju vozačku dozvolu.

Zamjena do 2033. godine

Trenutačno, prema podacima Europske komisije, u zemljama EU postoji stotinjak različitih vrsta vozačkih dozvola, a sve će biti zamijenjene novima postupno, kako im bude istjecao rok valjanosti. One kojima je rok valjanosti neograničen morat će biti zamijenjene novima do 2033. godine.

Jedinstvena europska vozačka dozvola izgleda slično kao hrvatska osobna iskaznica: izrađena je od plastike, u sebi ima čip na kojem su pohranjeni podaci, na prednjoj strani napisano je ime, prezime, grad, država, datum rođenja, datum izdavanja i datum isteka, a sadrži i fotografiju te potpis. Na poleđini vozačke dozvole nalazi se tablica s kategorijama motornih vozila i datumom polaganja ispita po svakoj položenoj kategoriji.

Uvođenjem nove, jedinstvene europske vozačke dozvole više neće postojati dozvole s neograničenom valjanošću.

Sve zemlje EU moći će izdavati samo dozvole koje vrijede 10 ili 15 godina, a za profesionalne vozače i dozvole koje vrijede samo pet godina. Kod svakog produljenja profesionalni vozači morat će ići na liječnički pregled.

I registarske pločice

– Nova europska vozačka dozvola smanjit će mogućnost krivotvorenja, a također će stati na kraj praksi nekih vozača kojima je oduzeta dozvola u jednoj zemlji pa odlaze polagati ispit i izvaditi dozvolu u drugu zemlju članicu EU – kažu u Europskoj komisiji.

Novi sustav vozačkih dozvola već je izazvao probleme u nekim zemljama poput Irske, gdje su mnogi obrtnici-fotografi ostali bez posla jer je Irska ovlastila samo jednu tvrtku za izradu fotografija.

– Odredbe Direktive Europskog parlamenta i Vijeća o vozačkim dozvolama potpuno su preuzete u hrvatsko zakonodavstvo Pravilnikom o vozačkim dozvolama, koji je u proceduri donošenja. Vozačke dozvole u obliku kartice počet će se izdavati najkasnije 1. srpnja 2013. – kaže glasnogovornik MUP-a Dušan Miljuš.

Razmatraju se i rješenja o uvođenju novih europskih registarskih pločica u Hrvatskoj, ali odluka o tome još nije donesena.

Za upravljanje mopedima potrebna kategor

Za upravljanje mopedima potrebna kategorija AM

Uvođenjem europskih vozačkih dozvola mijenjaju se i pravila za upravljanje motociklima. Za upravljanje mopedima bit će potrebno položiti posebnu kategoriju zvanu AM, pri čemu će kandidati polagati teorijski ispit.

Za snažnije motocikle bit će, kao i dosad, potrebno imati položenu A kategoriju, ali za upravljanje snažnijim modelima motocikala vozači će morati prethodno dokazati da imaju iskustva u upravljanju manje snažnim modelima.

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • ivan-73:

    mi bosanci imamo takve dozvole već 6godina

  • zeus10:

    Napokon! Ona stara se drapala samo tako -.-'

  • -obrisani-:

    2030 nestat ce i novac pa se nece moci raditi na crno i imat ce totalnu kontrolu nad nama jer ce nas i cipovati pa ako se pobunimo jednim klikom ce na sjebati