Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vikend-preporuka

FOTO Citroën Berlingom smo obišli zagorske starine

'                               '
Foto: ''
1/5
29.10.2012.
u 14:00

Posjetiteljima najviše nude Veliki Tabor i Trakošćan, koji ima šetalište oko umjetnog jezera dugoga kilometar i pol

Ako ste iz Zagreba, Hrvatsko zagorje vam je, odmah iza Zagrebačke gore, idealno za jednodnevne izlete. Ako ste iz drugih dijelova Hrvatske, brežuljkasto Zagorje mnogobrojnim toplicama, novouređenim Muzejem krapinskih neandertalaca, hodočasničkim svetištem Marijom Bistricom i etnoselom u Kumrovcu mami vas da dođete na vikend ili dulji odmor. A ono što svakako treba posjetiti svatko tko dolazi u sjeverozapadni dio Hrvatske njegovi su dvorci i perivoji.

U Zagorju ih ima pedesetak, a najviše ih je iz razdoblja baroka. Nažalost, neki su od njih u potpunosti zapušteni, neki su u privatnom vlasništvu, neki se koriste kao domovi za starije osobe, bolnice ili kao socijalne ustanove, a u nekima su smještene škole i fakulteti. Ima i dvoraca koji su pretvoreni u restorane i hotele, a samo je manji dio utvrda uvršten u turističku ponudu i ima stalne postave.

Upravo smo te dvorce krenuli posjetiti vijugavim zagorskim cestama u Citroën Berlingu Multispace Adriatic s dizelskim motorom od 90 konjskih snaga. Ovaj Berlingo je štedljiv (u obilasku smo trošili 6,1 l/100 km) i vrlo prostran te praktičan, pravi obiteljski automobil. Uz bogatu opremu stoji 118.900 kuna.

Prva postaja bio nam je dvorac Gjalski pored Zaboka, do kojeg smo došli starom Zagorskom magistralom, koja je mnogo zanimljivija od preskupe autoceste Zagreb - Macelj (iako se još preuređuje). U Gjalskom je nekad bio diskoklub, a sad su restoran i hotel. Drugi dvorac je i naša najveća zagonetka. Najmlađi zagorski dvorac jasno možete vidjeti s ceste koja od Zaboka vodi prema Krapinskim Toplicama i Pregradi. Poznat je i kao \"lego dvorac\". Kćeri zagorskog poduzetnika Mije Habulinca iz Jurjevca kraj Krapinskih Toplica prije 15-ak su godina od lego kockica napravile dvorac, koji je poslužio kao predložak za sagrađeni golemi kičasti dvorac s mnoštvom tornjeva. Simpatični Habulinec dopustio nam je obilazak dvorca, koji još nije dovršen. Planirao je u njemu otvoriti ekskluzivnu kockarnicu, ali sveopća kriza promijenila mu je naume, pa će, nakon što ga završi, u njemu živjeti s obitelji.

- Dvorac Bežanec u Pregradi radi samo uz najavu, a nudi vrhunsku restoransku, svadbenu i kongresnu uslugu - rekla nam je Gordana Križanec.

Vrlo je lijepo uređen Veliki Tabor pored Desinića, koji sad ima stalni postav, a često su u njemu i srednjovjekovne radionice, posebno zanimljive djeci. Ipak, najviše nudi najuređeniji dvorac - Trakošćan, ispred kojeg se nalazi prelijepi park s jezerom.

Ključne riječi

Komentara 5

JE
jelenah
14:46 29.10.2012.

Zasto je ovaj kicasti uzas ilustracija za zagorske starine?

LU
ludva
16:50 29.10.2012.

ovaj kičasti je primjer promašene građevinske i turističke politike.. imaš dvorac da se k... sa njim.. ja sam glavna faca u selu...

K1
k1milica
18:22 29.10.2012.

pa to je reklama; oni koji sanjaju takve"dvorce" kupuju takve aute zato su i najprodavaniji kod nas istrijana i ja cu si kupit jednog za kampanju (gorice ne tak da me vsi razmeju), za pravit se vazan koristim moju barkicu....iz inata ne bas te marke .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije