Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rade zajedno

Fiat Chrysler i BMW udružili snage na novom projektu

BMW i3
Foto: Jan Woitas/DPA/Pixsell
17.08.2017.
u 13:10

Fiat je priopćio da će mu udruživanje s partnerima omogućiti uštede, ističući kao svoj doprinos inženjersku stručnost, obujam prodaje i snažnu prisutnost u Sjevernoj Americi

Talijansko-američki proizvođač automobila Fiat Chrysler objavio je da se pridružio grupi proizvođača predvođenoj BMW-om u razvoju potpuno autonomnih vozila.

Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW je u prošloj godini počeo raditi na tom projektu u suradnji s američkim proizvođačem računalnih čipova Intelom i izraelskom tehnološkom tvrtkom Mobileye. Grupa cilja proizvesti prve potpuno autonomne automobile najkasnije 2021. godine. Njemački dobavljač automobilskih dijelova Continental i britanski Delphi također su se priključili tom projektu.

"Kako bi se unaprijedila tehnologija autonomne vožnje, od ključne je važnosti stvoriti partnerstva između proizvođača automobila, pružatelja tehnologije i dobavljača", naveo je u izvješću izvršni direktor Fiata Sergio Marchionne.

Fiat je priopćio da će mu udruživanje s partnerima omogućiti uštede, ističući kao svoj doprinos inženjersku stručnost, obujam prodaje i snažnu prisutnost u Sjevernoj Americi.

Grupa na čelu s BMW-om planira do kraja godine postaviti na ceste 40 testnih autonomnih vozila. Tradicionalni proizvođači automobila nastoje se uključiti u utrku koju su pokrenule tvrtke poput Googlea, Ubera i Tesle s ciljem razvoja autonomnih vozila pogodnih i za gradske gužve i nepredvidivo urbano okruženje.

Fiat, vlasnik brendova Jeep, Alfa Romeo i Maserati, surađivao je i s Googleovim Waymom, koji je u prosincu prošle godine testnoj floti dodao 100 autonomnih mini-kombija Chrysler Pacifica. Njemački proizvođač luksuznih automobila Daimler i dobavljač auto dijelova Bosch objavili su ove godine da surađuju na razvoju potpuno autonomnih automobila bez vozača u sljedećih nekoliko godina.

Komentara 1

GI
Gips
21:13 17.08.2017.

Taman za teroriste da ih malo preprogramiraju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije