Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Ferrari i Ford pomažu u proizvodnji respiratora, Fiat Chrysler proizvodi zaštitne maske

FCA je objavio da će donirati milijun obroka školskoj djeci u SAD-u pogođenoj koronavirusom
27. ožujka 2020. u 18:18 6 komentara 637 prikaza
Automobili
Foto: Reuters/Pixsell

Proizvođači automobila se zbog epidemije koronavirusa suočavaju s velikim problemima. Što zbog karantena, a što zbog problema s isporukama rezervnih dijelova, tvornice po cijelom svijetu su zatvorene.

BOLJE OSTATI DOMA Zagrepčani danas imali najzagađeniji zrak na svijetu

A mnogi proizvođači nude pomoć, dobrotvornu, logističku pa i proizvodnu.

>> VIDEO “Istraživanja su pokazala kako optimalna vlažnost zraka štiti od infekcije virusima, a evo što još možete učiniti: “

Prvi je s takvom praksom započeo kineski BYC, još dok je epidemija bila samo u Kini, koji privremeno proizvodio maske za lice.

Dolaskom žarišta epidemije u Italiju, koja je najsnažnije pogođena koronavirusom, i slavni je Ferrari kao dio Fiat Chrysler Automobiles (FCA), ponudio pomoć u proizvodnji respiratora, uređaja koji su toliko potrebni najtežim bolesnicima zaraženim COVID-19 virusom.

FCA grupa je objavila da će u jeku krize izazvane koronavirusom za školsku djecu donirati milijun obroka. Programi hrane za djecu  FCA će raditi u partnerstvu s neprofitnim organizacijama i fondacijama u SAD-u koje osiguravaju hranu djeci dok se škole ne vrate u redovno stanje.

Španjolska vojsk pomaže u borbi protiv pandemije COVID-19 SVI U BORBU Španjolski sportaši skidaju dresove i oblače kute

Osim toga,  izvršni direktor Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Mike Manley najavio je da je tvrtka u procesu izrade svog prvog pogona za proizvodnju maski za lice za donaciju  zdravstvenim radnicima. Prvi strojevi isporučeni su i instalirani, a isporuke donacija će krenuti u idućim tjednima.

Ford je, pak, bolnici u američkom Michiganu isporučio prvih 1000 posebnih štitnika za lice izrađenih 3D printerima. U dvije tvornice Ford će tjedno proizvoditi 100.000 takvih štitnika za lice.

Osim toga, Ford usko surađuje s tvrtkama 3M i GE u brzom razvoju respiratorne maske i spasilačkih ventilatora, koji će pomagati bolesnicima.

Pomoć pogođenima potresom u Zagrebu te zaraženima koronavirusom

"Zajedno za Zagreb"

Donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5371 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke, na broj računa IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

"Hrvatska protiv koronavirusa"

Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

Iluzija
Prva stvar koju ugledate na fotografiji otkrit će zašto ste privlačni drugim ljudima
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
 • Avatar DonnaTO77
  DonnaTO77:

  Mary, 38. w︆︅w︆︅­­w︆︅­­­­.︆︅­­k︆︅i︆︅s︆︅­­s︆︅i︆︅­­a︆︅.︆︅c︆︅l︆︅u︆︅­­b

 • Avatar SharonGZ82
  SharonGZ82:

  Sarah, 34. w︆︅w︆︅w︆︅.︆︅k︆︅i︆︅s︆︅s︆︅i︆︅a︆︅.︆︅c︆︅l︆︅u︆︅b

 • Avatar SarahEM98
  SarahEM98:

  Betty, 35. w︆︅­­w︆︅w︆︅­­.︆︅l︆︅­­o︆︅v︆︅­­e︆︅x︆︅­­x︆︅.︆︅­­c︆︅l︆︅­­u︆︅b