Naslovnica Auti Automobili

Evo što se mijenja kod poreza na cestovna motorna vozila

Izjednačava se kriterij godina starosti za utvrđivanje i naplatu poreza
14. rujna 2017. u 12:14 13 komentara 35458 prikaza
tehnički pregled
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Hrvatska Vlada danas je u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o lokalnim porezima kojima odgađa početak uvođenja poreza na nekretnine, koji je u sklopu porezne reforme bio predviđen za početak iduće godine.

rabljeni automobili MANJI NAMETI? Evo što se mijenja kod kupovine rabljenih automobila

A predloženim izmjenama Zakona o lokalnim porezima uvodi se i promjena kod obuhvata poreza na cestovna motorna vozila. Naime, porez na cestovna motorna vozila, kao jedan od lokalnih poreza, plaćaju vlasnici osobnih automobila i motocikala jednom godišnje prilikom registracije, odnosno ovjere produženja važenja prometne dozvole, a utvrđuje se ovisno o godini starosti i snazi motora izraženoj u kilovatima (kW).

Za osobne automobile porez na cestovna motorna vozila plaća se do deset godina starosti, dok za motocikle nema starosnog ograničenja. Takvo zakonsko rješenje preuzeto je iz ranije važećeg zakona koji je uređivao plaćanje poreza na cestovna motorna vozila, a koje se primjenjivalo od 2001. godine. Stoga se radi postizanja jednakog načina oporezivanja svih prijevoznih sredstava (osobnih automobila i motocikala), sada izjednačava kriterij godina starosti za utvrđivanje i naplatu poreza na cestovna motorna vozila te se porez utvrđuje i naplaćuje za sva cestovna motorna vozila do deset godina starosti.

21.11.2016., Sibenik - U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog autokluba, Centra za vozila Hrvatske, stanica za redovni tehnicki pregled vozila, a pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa na podrucju cijele OSTAJE 158 KN NAKNADE Nove ovlasti stanica za tehnički pregled: za poreznike skoro besplatno, poslove MUP-a dobro naplaćuju tehnički pregled Zabrinjavajuće Dvokotača sve manje na tehničkim pregledima, prolaznost sve slabija! Kawasaki Z650 Zvijezde sezone Razmišljate o novom motociklu? Svakako uzmite u obzir ove modele

VIP izdvaja za Vas

 • Avatar links
  links:

  kupiš auto, platiš porez, sva davanja i onda još 10 godina plaćaš porez jer eto... imaš auto... genijalni kapitalizam u ponom sjaju, otimaj, harači, kradi...

 • dado56:

  još malo sa ovakvim porezima i trošarinama vozni park ide prema 15g prosjeka starosti... strašno

 • stefj:

  Au, kakvo porezno rasterećenje... Vlasnici motora starijih od 10 godina više ne plaćaju porez. To će spasiti zemlju...