Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Europljani vole 
dizel, Amerikanci i Kinezi benzin, a Brazilci alkohol

gorivo
Foto: ilustracija
04.12.2014.
u 08:35

Svaki peti novi automobil u Japanu ima hibridni pogon, a dizelaši su sve popularniji u Indiji i Južnoj Koreji

Nafta i njeni derivati su još uvijek daleko najzastupljenije pogonsko gorivo za motorna vozila na svijetu. Pa iako se na nekim tržištima postupno zamjenjuju alternativnim gorivima, benzin i dizel još će dugo vremena dominirati, a njihova će cijena utjecati ne samo na cijenu mobilnosti građana već posredno i na cijene roba i usluga. Njemački Bosch, kao vodeći svjetski proizvođač tehnologije za automobile, proveo je istraživanje o zastupljenosti pojedinih pogonskih goriva u svim dijelovima svijeta.

Benzin najzastupljeniji

Zanimljivo je vidjeti gdje se najviše koristi benzin, gdje dizel, a koje su pak države predvodnice u alternativnim pogonima.

Benzin je daleko najzastupljeniji, a u nekim državama, poput Kine, gotovo svi automobili voze na to gorivo. Druga dva najveća bastiona benzina su SAD i Japan, gdje je još uvijek dvije trećine vozila pogonjeno benzinskim gorivom. Ali, Japan je svakako predvodnik elektrifikacije jer je u gotovo svakom petom novokupljenom automobilu (19%) hibridni pogonski sklop (spoj benzinskog motora i elektromotora). Znamo da Japanci ne vole dizelaše (samo 2%), a zbog smanjenja potrošnje goriva alternativa su im hibridi, koji se sve više probijaju i u drugim dijelovima svijeta.

Istina, za sada to još uvijek ide polako, u Europi i Južnoj Koreji ih je među novim automobilima 2%, a u SAD-u 3 %. Dizelaše najviše vole Europljani, 53% novih automobila pokreće upravo to gorivo. Moderni dizelaši troše i do 25 posto manje goriva od usporedivog benzinca, dok mu je okretni moment i do 40% veći. Tu su prednost prepoznali i u Indiji gdje je 51% dizelaša te u Južnoj Koreji gdje je udio dizelaša narastao na 30 posto. Bosch procjenjuje da će se udio dizelaša do 2018. s trenutnih 3% u SAD-u povećati na 10 posto.

Prirodni plin čišći i jeftiniji

U Južnoj Koreji čak 11% novih automobila za pogon koristi komprimirani prirodni plin (CNG), što je značajna prednost za vozače jer je CNG do 50% jeftiniji od benzina te ima do 25% manju emisiju CO2. U Južnoj Americi, posebno u Brazilu, vrlo su popularna tzv. fleksibilna goriva, pogonski sklopovi koji se pokreću na benzin i alkohol (etanol). Varijacije mogu biti različite, od pokretanja na čisti etanol do mješavine etanola i benzina. Velika prednost je povoljnija cijena etanola.

Komentara 4

DU
Deleted user
08:53 04.12.2014.

I meni je alkohol draži...

TO
tomzag
09:47 04.12.2014.

Čuj Ameri vole benzin. Volio bih ga i ja da imam takve cijene goriva. Ali zato treba ratovati po svijetu, a ne sjediti kod kuće i još piliti zadnje grane na kojima sjediš.

NI
nirvana7
19:38 04.12.2014.

Najcistije gorivo je "hidrogen".No stvarnost i isplativost je nesto drugo.Danas najniza cijena u Americi je 1,99 dollara po galonu(4 litre).Bio i alkoholno gorivo danas su na koljenima.Igre velikih proizvodjaca ometaju nauku u novim tehnologijama za alternativna goriva.Sve je zakon trzistaa -.Drzava bi trebala imati vise sigurnih programa i ne zaliti novac radi bolje buducnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije