Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIGURNOST U PROMETU

Europarlament podržao uvođenje sustava eCall u aute do listopada 2015.

prometna nesreća
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
26.02.2014.
u 15:32

Izvjestiteljica Olga Sehnalova rekla je da bi se pomoću sustava eCall svake godine moglo spasiti oko 2500 života

Europski parlament podržao je uvođenje sustava eCall u vozila. U zakonu koji je EP danas izglasao stoji da bi se uređaji za hitne slučajeve koji automatski javljaju spasilačkim
službama da se dogodila automobilska nesreća trebali ugraditi u sve nove modele automobila i lakih dostavnih vozila do listopada 2015. godine.

Izvjestiteljica Olga Sehnalova rekla je da bi se pomoću sustava eCall svake godine moglo spasiti oko 2500 života. Tehnologija bi koristila broj za hitne slučajeve 112 kako bi se odmah obavijestilo spasilačke službe o nesreći. Dolazak spasitelja bio bi brži jer bi točno znali gdje je mjesto nesreće.

Iako je kao rok za ugrađivanje određen listopad 2015. godine, zastupnici su ostavili otvorenu mogućnost za odgodu roka kako bi se zadovoljili zahtjevi industrije i dalo im se više vremena za razvoj i testiranje sustava.

Procjene Komisije pokazuju da bi eCall uređaji koštali oko 100 eura. Zastupnici su dodali da je eCall javni servis koji koristi 112 broj i stoga bi trebao biti besplatan za korisnike.

>> Najpopularniji auti u Indiji na testovima osvojili - nula zvjezdica

>> Vozimo prebrzo kroz naselje i ne vežemo se pojasom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije