Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ULAGANJE

EK odobrila 2,9 milijardi eura za proizvodnju baterija: Rimac Automobili među dobitnicima

Sveta Nedelja: Izjave za medije nakon obilaska tvornice Rimac Automobili
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
27.01.2021.
u 16:43

Projekt europskih ulaganja u inovacije u proizvodnji baterija nadovezuje se na Europski savez baterija, pokrenut 2017. radi potpore automobilskoj industriji u prijelazu s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Europska komisija odobrila je 2,9 milijardi eura državne potpore 12 zemalja-članica, uključujući Hrvatsku, za proizvodnju baterija za električne automobile, a pomoć u inovacijama i razvoju trebali bi dobiti i Rimac Automobili.

Projekt "Europske baterijske inovacije" predviđa financiranje vađenja sirovina, projektiranja i proizvodnje ćelija, te recikliranja i odlaganja baterija. 

Pripremile su ga Austrija, Belgija, Hrvatska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Poljska, Slovačka, Španjolska i Švedska, stoji u priopćenju EK, objavljenom u utorak. Dvanaest zemalja EU-a osigurat će u idućim godinama 2,9 milijardi eura za njegovo financiranje a njihova bi potpora trebala mobilizirati dodatnih devet milijardi eura privatnih ulaganja, utvrdili su u Bruxellesu.

Tako veliki inovacijski izazovi mogli bi biti prevelik rizik za jednu državu članicu ili jednu tvrtku, pa ima „smisla da se europske vlade okupe kako bi podržale industriju u razvoju inovativnijih i održivijih baterija“, naglasila je povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager. 

Iznosi potpore nisu navedeni, a EK napominje da će pojedinačne obavijesti o financiranju i iznose odobrene 42 tvrtke objaviti naknadno. 

Glasnogovornica njemačke vlade kazala je da je Berlin stavio baterijskom savezu stavio na raspolaganje gotovo milijardu eura a projekt inovacija namjerava podržati s oko 1,6 milijardi eura. Potporu za sirovine trebali bi, među ostalima, dobiti Solvay, Borealis i Varta Microinovation

Projekt europskih ulaganja u inovacije u proizvodnji baterija nadovezuje se na Europski savez baterija, pokrenut 2017. radi potpore automobilskoj industriji u prijelazu s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Kina trenutno uvjerljivo vodi u proizvodnji litij-ionskih ćelija, s udjelom u svjetskoj proizvodnji od oko 80 posto. EU pak smatra da bi do 2025. godine mogla u cijelosti pokriti svoje potrebe za tim ćelijama.

 

Komentara 6

ST
Stari
18:13 27.01.2021.

Za proizvodnju baterija je potreban litij kojeg je malo na planeti ,a ne silicij kojeg ima u izobilju.

VE
Veles
20:42 12.02.2021.

Ovo je odlična vijest. Sada će moći vratiti novac koje je njegov otac ukrao prodajući slavonsku zemlju zapadnim trgovačkim lancima. Konkretno 333 000 000 kn plus zatezne kamate za cca 15 godina.

PV
prcko.vita
16:53 27.01.2021.

A gdje su to u Hrvatskoj nalazišta silicija? Znate vi da je silicij već sada pri kraju sa količinom koja postoji na planeti? Ako ste mislili da je budućnost auta u baterijama varate se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije