Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

EK odobrila 2,9 milijardi eura za proizvodnju baterija: Rimac Automobili među dobitnicima

Projekt europskih ulaganja u inovacije u proizvodnji baterija nadovezuje se na Europski savez baterija, pokrenut 2017. radi potpore automobilskoj industriji u prijelazu s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.
27. siječnja 2021. u 16:43 6 komentara 1457 prikaza
Sveta Nedelja: Izjave za medije nakon obilaska tvornice Rimac Automobili
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Europska komisija odobrila je 2,9 milijardi eura državne potpore 12 zemalja-članica, uključujući Hrvatsku, za proizvodnju baterija za električne automobile, a pomoć u inovacijama i razvoju trebali bi dobiti i Rimac Automobili.

Zastrašujuće Žena ispričala iskustvo s kliničkom smrti: 'Umrla sam na 37 sekundi i vidjela sve što se događalo oko mene'

Projekt "Europske baterijske inovacije" predviđa financiranje vađenja sirovina, projektiranja i proizvodnje ćelija, te recikliranja i odlaganja baterija. 

Pripremile su ga Austrija, Belgija, Hrvatska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Poljska, Slovačka, Španjolska i Švedska, stoji u priopćenju EK, objavljenom u utorak. Dvanaest zemalja EU-a osigurat će u idućim godinama 2,9 milijardi eura za njegovo financiranje a njihova bi potpora trebala mobilizirati dodatnih devet milijardi eura privatnih ulaganja, utvrdili su u Bruxellesu.

Tako veliki inovacijski izazovi mogli bi biti prevelik rizik za jednu državu članicu ili jednu tvrtku, pa ima „smisla da se europske vlade okupe kako bi podržale industriju u razvoju inovativnijih i održivijih baterija“, naglasila je povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager. 

Iznosi potpore nisu navedeni, a EK napominje da će pojedinačne obavijesti o financiranju i iznose odobrene 42 tvrtke objaviti naknadno. 

Glasnogovornica njemačke vlade kazala je da je Berlin stavio baterijskom savezu stavio na raspolaganje gotovo milijardu eura a projekt inovacija namjerava podržati s oko 1,6 milijardi eura. Potporu za sirovine trebali bi, među ostalima, dobiti Solvay, Borealis i Varta Microinovation

European Commission President Von Der Leyen holds a news conference on vaccine strategy in Brussels BORBA ZA CJEPIVO Rastu tenzije u Europi: Švedska prestala plaćati Pfizeru, iz Latvije prijetnje da će tužiti AstraZenecu

Projekt europskih ulaganja u inovacije u proizvodnji baterija nadovezuje se na Europski savez baterija, pokrenut 2017. radi potpore automobilskoj industriji u prijelazu s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Kina trenutno uvjerljivo vodi u proizvodnji litij-ionskih ćelija, s udjelom u svjetskoj proizvodnji od oko 80 posto. EU pak smatra da bi do 2025. godine mogla u cijelosti pokriti svoje potrebe za tim ćelijama.

 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • Stari:

    Za proizvodnju baterija je potreban litij kojeg je malo na planeti ,a ne silicij kojeg ima u izobilju.

  • Veles:

    Ovo je odlična vijest. Sada će moći vratiti novac koje je njegov otac ukrao prodajući slavonsku zemlju zapadnim trgovačkim lancima. Konkretno 333 000 000 kn plus zatezne kamate za cca 15 godina.

  • prcko.vita:

    A gdje su to u Hrvatskoj nalazišta silicija? Znate vi da je silicij već sada pri kraju sa količinom koja postoji na planeti? Ako ste mislili da je budućnost auta u baterijama varate se.