Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Dugoročni najam pokriva sve troškove korištenja auta osim goriva

U Hrvatskoj je u dugoročnom najmu oko 12.000 vozila, u Europi raste broj građana koji koriste ovu opciju
27. svibnja 2020. u 13:33 1 komentara 1033 prikaza
Foto: Slavko0 Midžor/Pixsell

Dugoročni najam vozila koji podrazumijeva korištenje automobila uz pokrivene sve fiksne troškove vozila osim goriva sve je popularniji. U Europi je takav način korištenja automobila u pravoj ekspanziji, ne samo kod poslovnih korisnika nego i kod građana, dok je u Hrvatskoj još uvijek većinom vezan za tvrtke i druge pravne osobe. Procjenjuje se da je trenutačno u dugoročnom najmu u Hrvatskoj oko 12.000 vozila, od toga je velika većina kod pravnih osoba, a samo mali broj kod građana. Pravnim osobama je ova usluga posebno zanimljiva jer upravljanje voznim parkom ‘outsorcaju’, odnosno prepuštaju specijaliziranoj tvrtci.

 

Hrvati zasad jednostavno više vole biti vlasnici, kako nekretnina, tako i automobila. Ali, zbog sve boljih financijskih uvjeta i fleksibilnosti, ovakav tip korištenja automobila sve je zanimljiviji i privatnim osobama. Primjerice, u Njemačkoj je vrlo popularna i mogućnost zamjene automobila nakon proteka određenog broja mjeseci u najmu. Nude se paketi po atraktivnim cijenama, a iz određenog paketa, primjerice, gradski automobili, jednovolumeni ili poslovne limuzine, možete promijeniti auto svakih šest mjeseci. Dakako, nude se i zamjene automobila za posebne prilike, primjerice, ako vam je za odlazak na ljetovanje potreban veći automobil.

Najveći igrač na našem tržištu je ALD Automotive, dio francuske bankarske grupacije Societe Generale, koji drži oko polovice tržišta dugoročnog najma u Hrvatskoj. No, ovakvu uslugu nudi sve više tvrtki iz financijskog i automobilskog sektora, kao i rent-a-car tvrtke. Primjerice, Oryx rent-a-car, Carwiz, Opelov ovlašteni trgovac PSC, Mercedesov trgovac Jolly, a nedavno je i zastupnik Forda i Hyundaija za Hrvatsku pokrenuo svoju uslugu dugoročnog najma ‘Moove on’. Njihova je ponuda, osim pravnim osobama i flotnim kupcima, atraktivna i fizičkim osobama. Primjerice, u ponudi Moove on-a je dugoročni najam urbanog SUV-a Ford Ecosport Groove+ s benzinskih 125 KS za 2499 kuna mjesečno (uz PDV 3123 kune) ili, po istoj cijeni, najam Hyundaijeva kompakta i30 s dizelskih 95 KS. Obiteljski jednovolumen C-Max i kompakt Ford Focus stoje 2699 kuna (3373,75 kn uz PDV), a, primjerice, veliki SUV Hyundai Santa Fe 5199 kuna (6498,75 kuna uz PDV) mjesečno.

Obično se dugoročni najam ugovara na razdoblje od jedne do pet godina, uz ograničenje kilometraže od 200.000 km u pet godina korištenja, odnosno razmjerno manje ovisno o roku korištenja.

Svečano otvorenje Zagreb Auto Showa '18. autokrediti nestaju Sve manje razlike između autokredita i gotovinskih kredita

Prednosti ovakvog, kako se često naziva, “vlasništva automobila nove generacije” jest što su svi troškovi korištenja automobila u mjesečnoj rati koju korisnik plaća za automobil. A tu spadaju servisi, osiguranja, registracija, gume, porezi, puno jamstvo bez dodatnih troškova... Prednost je i što su svi troškovi povezani na jednom računu. Dugoročni najam je sličan leasingu, samo što su u mjesečnu ratu ovdje uključeni i svi ostali troškovi vezani uz automobil pa o njima više ne trebate brinuti. Nadalje, fleksibilniji je od leasinga. U svakom slučaju, u budućnosti će ovakve usluge mobilnosti biti sve zastupljenije. Pokazuju to primjeri iz baltičkih zemalja gdje su ‘car sharing’ tvrtke mnogo popularnije nego kod nas.     

Zagreb: Na Jarunuskom jezeru automobilom se zaletio u stup i poginuo
Vatrogasci režu lim
Teška nesreća na Jarunu: Jedna osoba smrtno stradala
A1 Leadership Talks
DONOSI A1
Oni stoje iza proizvoda i tvrtki zbog kojih naši ljudi ostaju u Hrvatskoj: Poslovi budućnosti već danas su tu, viličaristi postaju menadžeri robotskih flota
  • Avatar CarolKO96
    CarolKO96:

    w​​w︆︅︆︅︆︅​w︆︅︆︅︆︅​.k​i​s︆︅︆︅︆︅st​︆︅o︆︅︆︅​​k︆︅︆︅︆︅​​.​c​︆︅︆︅︆︅o​​m