Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Dodatna oprema koju doista morate imati u vozilu

Vatrogasni aparat
Foto: Thinkstock
14.05.2018.
u 15:11

Poštivanjem propisa unaprjeđujete svoju i sigurnost drugih sudionika u prometu

Sigurno ste se bar jednom našli u nepredviđenoj situaciji zbog koje ste morali izaći iz vozila i obaviti neki popravak ili provjeru, zamijeniti pneumatik ili pomoći sudionicima prometne nesreće. Da biste i vi i drugi sudionici u prometu ostali sigurni, obavezno je imati propisanu dodatnu opremu.

Vozila kategorije M, N i O, osim prikolica s jednom osovinom, autobusa za gradski promet i vozila namijenjenih za komunalne usluge, moraju imati rezervni kotač s pripadajućom opremom, osim ako su pneumatici ili naplatci opremljeni sigurnosnim sustavom za sigurnu vožnju s ispuhanim pneumatikom ili ako vozilo posjeduje odgovarajuće sredstvo za privremeno osposobljavanje ispuhanog pneumatika (npr. sprej ili pjena u boci pod tlakom itd.).

Vozila kategorije M i N moraju biti opremljena vatrogasnim aparatom punjenim prahom ABC ako se radi o osobnom automobilu za obavljanje autotaksi prijevoza (jedan vatrogasni aparat od 2 kg) te osobnim automobilima u vlasništvu ili na korištenju na temelju ugovora o zakupu odnosno leasingu pravnih osoba, obrtnika, tijela državne uprave i tijela lokalne i područne (regionalne) samouprave koji služe prijevozu za vlastite potrebe (jedan vatrogasni aparat od 1 kg).

Za vozila spomenutih kategorija obavezno je imati znak za obilježavanje vozila zaustavljenog na kolniku ceste, kojim se vozač po potrebi može koristiti te jednu kutiju prve pomoći. Vozila koja se prvi put registriraju u Republici Hrvatskoj moraju biti opremljena s kutijom prve pomoći u skladu s hrvatskom normom HRN 1112, osim vozila koja se uvoze i imaju serijski ugrađenu kutiju prve pomoći u skladu s normom matične zemlje.

Za M, N i O kategorije postoji i obaveza posjedovanja rezervnih žarulja za najmanje pola rasvjetnih mjesta na vozilu, ali vozila koja su opremljena svjetlosnim tijelima bez žarne niti (ksenon, LED i sl.), ne moraju imati rezervne žarulje.

Vozila kategorije M i N moraju biti opremljena reflektirajućim prslukom, koji je vozač dužan koristiti na cesti kada obavlja neke radnje uz vozilo.

Iako je zimska sezona prošla, dobro je zapamtiti da se zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 t smatraju zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije