Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijenos vlasništva vozila putem elektroničke platforme

Do novog vozila s manje papirologije: Pripremite i potpišite kupoprodajni ugovor online

FREEPIK
15.06.2022.
u 10:35

Prenesi vlasništvo vozila brzo i lako. Udaljenim putem dostavi kupoprodajni ugovor u stanice za tehnički pregled vozila – preko elektroničke platforme.

Ako kupujete ili prodajete vozilo, postoji lakši način da s prodavateljem (ili kupcem) sklopite kupoprodajni ugovor i dostavite ga u stanicu za tehnički pregled vozila – i to udaljenim putem s manje papirologije.

Izradite ugovor o kupoprodaji vozila, pretvorite ga u PDF, potpišite kvalificiranim digitalnim potpisom i proslijedite kupcu na potpis. Da bi se elektronički dokument mogao potpisati potrebno je imati odgovarajući certifikat, koji se najčešće nalazi na smart kartici. U Hrvatskoj, svaka osobna iskaznica sa čipom, sadržava potpisni certifikat osobe na koju glasi. 

Više uputa za elektroničko potpisivanje dokumenata pronađite ovdje.

Obveza prodavatelja je da kupoprodajni ugovor potpiše kvalificiranim digitalnim potpisom (putem e-osobne iskaznice), dok kupac može potpisati ugovor potpisom niže razine. Dodatnu provjeru pravovaljanosti ugovora vrši ovlašteni djelatnik prilikom izrade nove prometne dozvole.

Slijedi kratki animirani video o prijenosu vlasništva:

Jednom kada je kupoprodajni ugovor ovjeren s obje strane (prodavatelja i kupca), potrebno ga je unijeti u elektroničku platformu. Elektroničku platformu može koristiti fizička i pravna osoba na linku: https://edokumenti.tehnicki.hr preko Google Chrome ili Microsoft Edge preglednika te ukoliko posjeduje korisničke vjerodajnice putem koje se prijavljuje u sustav putem NIAS-a koristeći:

  • token banke
  • e-osobnu iskaznicu s aktiviranim i važećim certifikatom
  • komercijalne ID kartice koja se izdaje na osobu ovlaštenu za zastupanje pravne osobe.

Unos kupoprodajnog ugovora u elektroničku platformu počinje s upisom broja šasije vozila koji taj dokument povezuje s konkretnim vozilom. Na taj način omogućena je automatizirana obavijest o postojanju dostavljenog elektroničkog dokumenta i njezin prikaz i preuzimanje u aplikaciji u svim stanicama za tehnički pregled vozila u Hrvatskoj.

Nakon što je kupoprodajni ugovor unesen u elektroničku platformu – kupac može doći u stanicu za tehnički pregled vozila, sa svojom važećom osobnom iskaznicom (ili putovnicom) i prometnom dozvolom. Ako je isteklo produženje važenja prometne dozvole, potrebno je obaviti tehnički pregled i produženje važenja prometne dozvole, a ako je prilikom kupnje prometna dozvola važeća – samo trebate promijeniti vlasništvo vozila.

Vlasnik ili opunomoćenik moraju biti fizički prisutni tijekom tehničkih pregleda ili registracijskih postupaka zbog upravnih postupaka pa se njihova nazočnost traži kako bi podmirili propisane obaveze poput godišnje naknade za ceste i preuzeli novu prometnu dozvolu.

Upute za korištenje elektroničke platforme možete pronaći na internetu upisom u tražilicu: Upute za korištenje usluge Dostava elektroničkih dokumenata ili na linku.

Sadržaj nastao u suradnji s Centrom za vozila Hrvatske.

Ključne riječi
CVH

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije