Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti

Dnevna svjetla od nedjelje više neće biti obavezna

Tijekom ljetnog računanja vremena za sva vozila u cestovnom prometu vrijedi pravilo da su svjetla danju nužna u uvjetima smanjene vidljivosti, dakle kod jače kiše, sumaglice ili slično
26. ožujka 2020. u 10:20 9 komentara 722 prikaza
automobili
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Povratak na ljetno računanje vremena u Hrvatskoj, kao i u ostatku Europe, zakazan je za noć sa subote, 28. ožujka, na nedjelju, 29. ožujka. U dva sata ujutro satove će trebati pomaknuti za jedan sat unaprijed.

Dulji dan Jedan sat manje sna: Što građani kažu o pomicanju sata na ljetno računanje vremena?

Time će se ‘izgubiti’ jedan sat, ali vozači gube još nešto – obvezu paljenja dnevnih svjetala na automobilima za danjeg svjetla. Svjetla na automobilima i dalje trebaju biti upaljena od sumraka do zore, kao što i na motociklima trebaju biti upaljena i danju i noću.

Naime, Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da za vrijeme ljetnog računanja vremena na motornim vozilima danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Izuzetak su mopedi i motocikli na kojima tijekom cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla,

Tijekom ljetnog računanja vremena za sva vozila u cestovnom prometu vrijedi pravilo da su svjetla danju nužna u uvjetima smanjene vidljivosti, dakle kod jače kiše, sumaglice ili slično.

VIDEO Što Zagrepčani misle o pomicanju sata na ljetno računanje vremena

Colin Orr
LJUBAV PREKO INTERNETA
Fatalnoj Ukrajinki slao novac, pravu istinu o njoj doznao tek na aerodromu
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
 • galerije:

  Molim vas, stop pomicanje sata jer ne sviđam se to satovi opet mijenja dva puta godišnje unatrag zimsko vrijeme i unaprijed ljetno vrijeme, ali vidim da ljudi imaju veliki problema zdravlja zbog smetnja dva puta godišnje pomicanja satovi. Jako podržavam ... prikaži još!m to trajno ljetno vrijeme ostane cijele godine zbog popodne i navečer po danu, pa ne podržavam to zimsko vrijeme zbog problema to popodne po mraku.

 • Avatar DorothyEN98
  DorothyEN98:

  Kimberly, 30. w︆︅w︆︅w︆︅.︆︅l︆︅o︆︅v︆︅e︆︅x︆︅x︆︅.︆︅c︆︅l︆︅u︆︅b

 • Avatar SarahEM98
  SarahEM98:

  Kimberly, 38. w︆︅­­w︆︅w︆︅­­.︆︅l︆︅­­o︆︅v︆︅­­e︆︅x︆︅­­x︆︅.︆︅­­c︆︅l︆︅­­u︆︅b