Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti

Dnevna svjetla od nedjelje više neće biti obavezna

Tijekom ljetnog računanja vremena za sva vozila u cestovnom prometu vrijedi pravilo da su svjetla danju nužna u uvjetima smanjene vidljivosti, dakle kod jače kiše, sumaglice ili slično
26. ožujka 2020. u 10:20 3 komentara 667 prikaza
automobili
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Povratak na ljetno računanje vremena u Hrvatskoj, kao i u ostatku Europe, zakazan je za noć sa subote, 28. ožujka, na nedjelju, 29. ožujka. U dva sata ujutro satove će trebati pomaknuti za jedan sat unaprijed.

Dulji dan Jedan sat manje sna: Što građani kažu o pomicanju sata na ljetno računanje vremena?

Time će se ‘izgubiti’ jedan sat, ali vozači gube još nešto – obvezu paljenja dnevnih svjetala na automobilima za danjeg svjetla. Svjetla na automobilima i dalje trebaju biti upaljena od sumraka do zore, kao što i na motociklima trebaju biti upaljena i danju i noću.

Naime, Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da za vrijeme ljetnog računanja vremena na motornim vozilima danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Izuzetak su mopedi i motocikli na kojima tijekom cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla,

Tijekom ljetnog računanja vremena za sva vozila u cestovnom prometu vrijedi pravilo da su svjetla danju nužna u uvjetima smanjene vidljivosti, dakle kod jače kiše, sumaglice ili slično.

VIDEO Što Zagrepčani misle o pomicanju sata na ljetno računanje vremena

SPAR
ZDRAVLJE I OKUS NA PRVOM MJESTU
Zašto je dobro jesti domaće sezonsko voće i povrće?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
  • galerije:

    Molim vas, stop pomicanje sata jer ne sviđam se to satovi opet mijenja dva puta godišnje unatrag zimsko vrijeme i unaprijed ljetno vrijeme, ali vidim da ljudi imaju veliki problema zdravlja zbog smetnja dva puta godišnje pomicanja satovi. Jako podržavam ... prikaži još!m to trajno ljetno vrijeme ostane cijele godine zbog popodne i navečer po danu, pa ne podržavam to zimsko vrijeme zbog problema to popodne po mraku.

  • galerije:

    A savjetujem cijele godine ovako trajno ljetno vrijeme u ljeti i zimi trebalo bi napraviti dvije za ljetno radno vrijeme od početak travanj do kraja listopad i zimsko radno vrijeme od početak studeni do kraja ožujak, a u školi počinje ... prikaži još! u 08:30 ili 09:00 sati i posao: 1)LJETNO od 06:00-14:00 sati i ZIMSKO od 07:00-15:00 sati 2) LJETNO od 07:00-15sati i ZIMSKO od 08:00-16 sati 3) LJETNO od 08:00-16:00 sati i ZIMSKO od 09:00-17:00 sati 4) CIJELE GODINE od 10:00-18:00 sati N08:30 sati ili 09:00 sati cijele godine.