Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJETNO RAČUNANJE

Dnevna svjetla nisu obvezna, ali se preporučuju

21.03.2013., Zagreb - Prelaskom na ljetno racunanje vremena 31. ozujka,  vozaci vise nece morati voziti sa upaljenim kratkim ili dnevnim svjetlima tijekom cijelog dana.  Photo:
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
26.03.2016.
u 10:00

Vozači motocikala i mopeda moraju tijekom cijele godine i danju imati upaljena svjetla. U suprotnom plaćaju novčanu kaznu od 300 kuna

Ljetno računanje vremena počinje u nedjelju, a time za određena motorna vozila prestaje obveza uključivanja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana.

Treba naglasiti da to ne vrijedi za vozače mopeda i motocikala, jer prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama oni moraju tijekom cijele godine voziti s uključenim dnevnim svjetlima. U protivnom im prijeti novčana kazna u iznosu od 300 kuna.

Stručnjaci preporučuju i vozačima ostalih vozila, bez obzira što ih policija od nedjelje neće kazniti ako ne upale svjetla danju, da naviku paljenja kratkih ili dnevnih svjetala iz zime prenesu i u topliji dio godine. Razlog je sigurnost, jer ostalim sudionicima u prometu mnogo ste uočljiviji, pogotovo ako vozite sivi ili srebrni automobil, s upaljenim svjetlima nego bez njih.

Nekad su i u Hrvatskoj dnevna svjetla bila obvezna tijekom cijele godine, ali to se promijenilo prije nekoliko godina zbog ekoloških razloga, jer automobili s ugašenim svjetlima troše manje goriva, a time i ispuštaju manje CO2 u atmosferu. Ipak, automobil s upaljenim svjetlima ne troši značajno više od onoga kojem su svjetla izgašena, pa sami procijenite hoćete li upaliti svjetla zbog svoje sigurnosti. Dakako, od sumraka do svitanja je i tijekom toplijeg dijela godine obvezno upaliti svjetla.

Iz Hrvatskog autokluba upozoravaju vozače da je tijekom cijele godine obvezno upaliti dnevna svjetla u BiH, Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Islandu, Kosovu, Latviji, Litvi, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj.

U Ukrajini su dnevna odnosno kratka svjetla obvezna od 1. listopada do 30. travnja. Na autocestama su dnevna svjetla obvezna u Italiji, dok ih se u Mađarskoj mora paliti na cestama izvan naselja.

>> Obvezna svjetla i po danu: Kazna 300 kuna, a i sigurnije je

Komentara 13

ST
streetboy
14:27 26.03.2016.

Hebo vam mater blesavu , šta vozač koji usred bijela dana ne vidi auto na cesti radi za volanom ?. Kako je taj dobio vozačku ?. Po toj logici moram i u stanu imati upaljeno svjetlo da se ne sudarim sa ženom jer če u suprotnom odmah biti u drugom stanju. Niste normalni. Najbolje da imamo svi rotirke na glavi da bi proizvođači sijalica imali zaradu. Da ne spominjem da danas moraš pola auta rastepsti da bi zamijenil jednu jebenu žarulju.

DU
Deleted user
10:49 26.03.2016.

oni što donose zakone ne znaju bili piškili ili kakili.

CH
Challenger
11:45 26.03.2016.

3X sam ove zime punio akumulator jer sam zaboravio na njih! Definitivno ne palim!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije