Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Dnevna svjetla na automobilima obavezna od 1. studenoga

Svjetla na automobilima i tijekom dnevne vožnje moraju biti upaljena od 1. studenog tekuće godine pa do 31. ožujka iduće godine. Za vozače motocikala i mopeda nije se ništa promijenilo. Oni su i ranije tijekom čitave godine imali obvezu vožnje s upaljenim kratkim svjetlima
27. listopada 2020. u 10:15 3 komentara 1131 prikaza
Zagreb: Dnevna svijetla na automobilima moraju biti upaljena već od 1.11.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iako je vožnja s upaljenim svjetlima na automobilu tijekom dana sigurnija i u toplijem dijelu godine, Zakon o sigurnosti prometa na cestama nije nas na to obvezivao. Tijekom ljeta i proljeća upaliti dnevna ili kratka svjetla na automobilu ili ne ostavljeno je na prosudbu svakog od vozača. No, od 1. studenog svjetla ćete morati paliti ili riskirate kaznu od 300 kuna. Bitnija od kazne svakako je činjenica da je automobil s izgašenim svjetlima u prometu slabije uočljiv od onoga čija su svjetla upaljena. To je još izraženije vozite li automobil sive ili srebrne boje, kao i za tmurnih ili kišnih dana. Srećom po zaboravljive vlasnike novijih automobila, nova vozila automatski aktiviraju dnevna svjetla. No, vozači starijih automobila za to se moraju sami pobrinuti.

NEOBIČAN PRIZOR FOTO Vozače jutros iznenadio 'žuti tepih' na cesti

Ranije je obveza vožnje danju s upaljenim svjetlima bila vezana za zimsko računanje vremena. Lanjskim izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i to je promijenjeno te se obveza paljenja dnevnih svjetala više ne poklapa sa zimskim računanjem vremena. Po novome, svjetla na automobilima i tijekom dnevne vožnje moraju biti upaljena od 1. studenog tekuće godine pa do 31. ožujka iduće godine. Za vozače motocikala i mopeda nije se ništa promijenilo. Oni su i ranije tijekom čitave godine imali obvezu vožnje s upaljenim kratkim svjetlima - danju, kao i noću, razumije se. Iako je i lanjskim izmjenama zakona zadržan pali-gasi režim svjetala na automobilima, stručnjaci vozačima svih vozila preporučuju da naviku paljenja kratkih ili dnevnih svjetala iz zime prenesu i u topliji dio godine. Razlog je sigurnost, jer s upaljenim svjetlima mnogo ste uočljiviji drugim vozačima, ali i pješacima i biciklistima. Zimsko računanje vremena uvedeno je zbog uštede energije, ali ta odluka sa sigurnosnog aspekta nije dobra, jer je automobil s upaljenim svjetlima i ljeti uočljiviji, a troši neznatno više goriva. Također, vozači koji su preko ljeta za dnevnih vožnji imali upaljena svjetla na automobilu sada ih neće zaboraviti upaliti, pa neće riskirati ni nezgodu ni kaznu.

NAŠA SKIJAŠICA
Dugo je nismo vidjeli! Hrvatsku je zamijenila Švicarskom, a zbog bolesti je donijela tešku odluku
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • austrougarskigeneral:

    ma ako je suncan dan cemu svjetla ok ako je kiša ili magla. kod nas na jugu je suncano svjetla i ne trebaju kad je vedro.