Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oslabile dionice

Dionice BMW-a, VW-a i Daimlera pod pritiskom zbog moguće kazne za kartelsko udruživanje

burza
Foto: Reuters/PIXSELL
24.07.2017.
u 12:09

Njemački magazin Der Spiegel objavio je da postoji sumnja da su BMW i Volkswagen, odnosno njegovi brendovi Audi i Porsche, dogovorili cijene sustava za nadzor emisija dizelskih goriva

Cijene dionica njemačkih automobilskih kompanija danas su znatno oslabile na europskim burzama, pritisnute neizvjesnošću zbog mogućih kazni nakon što su europski regulatori poručili da istražuju optužbe o kartelskom udruživanju proizvođača automobila. 

Cijena dionice Volkswagena pala je 3,3 posto, a njegovih konkurenata Daimlera i BMW-a za 2,9 odnosno 2,5 posto, što je dovelo do pada i najvažnijeg njemačkog indeksa DAX za 0,4 posto, kao i indeksa Stoxx 600.

Automobilska industrija proteklih godina pogođena je s više milijardi eura kazni s obje strane Atlantika zbog kartelskog udruživanja povezanog s raznim područjima kao što su sustavi osvjetljenja te hlađenja motora i ležajeva. 

Europska komisija (EK) objavila je u subotu da je europska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja zaprimila naznake o još jednom mogućem kartelskom udruživanju.

Stuart Pearson, analitičar za automobilsku industriju u investicijskoj kompaniji Exane BNP Paribas, kazao je da ima malo saznanja o optužbama te da nema naznaka o dogovaranju cijena za krajnje potrošače. Te optužbe će, međutim, nastaviti vršiti pritisak na cijene dionica, dodao je. 

"Neki još ružniji detalji bi se još mogli pojaviti, ostavljajući njemačke proizvođače, kao i automobilski sektor EU, službeno za sada i dalje u sferi grijeha", kazao je Pearson.

U petak, njemački magazin Der Spiegel objavio je da postoji sumnja da su BMW i Volkswagen, odnosno njegovi brendovi Audi i Porsche, dogovorili cijene sustava za nadzor emisija dizelskih goriva. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije