Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Modernizacija

CVH uveo sustav dostave elektronički potpisanih dokumenata za fizičke osobe za tehnički pregled i registraciju

Hrvoje Jelavić/Pixsell
25.02.2021.
u 13:22

Dostava dokumenata poput kupoprodajnih ugovora, ugovora o leasingu, punomoći, sudskih odluka ili presuda te računa omogućena je putem web stranice edokumenti.tehnicki.hr.

Centar za vozila Hrvatske omogućio je svim fizičkim osobama dostavu elektronički potpisanih dokumenata prema stanicama za tehnički pregled za potrebe tehničkih pregleda i registracijskih postupaka. Dostava dokumenata poput kupoprodajnih ugovora, ugovora o leasingu, punomoći, sudskih odluka ili presuda te računa omogućena je putem web stranice edokumenti.tehnicki.hr.

„Centar za vozila Hrvatske kontinuirano prati trendove i potrebe vlasnika vozila, koji sve više prihvaćaju određena digitalna rješenja u različitim sferama. Uvođenjem ovog sustava omogućujemo zainteresiranim vlasnicima vozila jednostavniju dostavu potrebnih dokumenata. Pomoću e-potpisa vrši se identifikacija korisnika i provjera vjerodostojnosti potpisanog elektroničkog dokumenta, odnosno vjerodostojnost izvora i integritet sadržaja, što je važno za postupke kojima se doprinosi ispravnosti vozila i sigurnosti na cestama.“- izjavio je Tomislav Škreblin, rukovoditelj tehničkog odjela Centra za vozila Hrvatske.

Vlasnici vozila u sustav se prijavljuju putem sustava NIAS, koristeći vjerodajnice sigurnosne razine 3 ili 4. U aplikaciju se potom upisuje broj šasije vozila za koje se elektronički dokumenti dostavljaju te će isti biti vidljivi svim stanicama za tehnički pregled vozila u RH sljedećih 14 dana. STP će prilikom pozivanja vozila u postupku prijave tehničkog pregleda ili registracije, biti obaviještene o postojanju elektroničkih dokumenta, moći će pregledati dokument, provjeriti valjanost digitalnih potpisa i koristiti ih u postupcima u originalnom, elektroničkom obliku.

Detaljne upute o formatu i potpisivanju dokumenata i druge važne informacije o sustavu dostupne su u aplikaciji i na službenoj web stranici, no važno je naglasiti da vlasnik ili opunomoćenik trebaju biti prisutni u STP prilikom prijave tehničkog pregleda ili registracijskog postupka te da skenirani dokumenti nemaju svojstva elektroničkog dokumenta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije