Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Salon u Ženevi

'Crni auto' prodan za nevjerojatnih 16,7 milijuna eura, a proizveden je samo jedan

Salon automobila u Ženevi
Foto: Reuters/PIXSELL
1/14
06.03.2019.
u 10:19

Na najznačajnijem sajmu automobila u Europi ne nedostaje premijera, novosti ni luksuza, ali su svi primijetili da zbog kampanje #Me Too nema atraktivnih hostesa

Premda je ove godine 89. ženevski salon automobila osiromašen za nekoliko bitnih izlagača (Opel, Hyundai, Ford, Volvo, Jaguar, Land Rover) što se prijašnjih godina u automobilistički neutralnoj Švicarskoj nije događalo, blještavila i novosti nije nedostajalo. No, nedostajale su atraktivne hostese, koje su zbog globalne kampanje #MeTwo sa štandova u Ženevi doslovno isparile.

Struja je danas neizbježna

Glavna je priča svakako struja, koja je postala neizbježna za sve proizvođače, pogotovo one koji automobile prodaju u Europi zbog novih pravila EU koja stupaju na snagu 2021. godine od kada će prosječna razina CO₂ svakog proizvođača morati biti 95 g/km, a bez električnih vozila to se neće moći postići. Zbog toga svi užurbano razvijaju automobile na struju i hibridno pokretanje benzinom i strujom. Audi je predstavio koncept automobila na struju Q4 e-Tron i cijeli je štand posvetio elektrifikaciji pa je čak i njegov bar nazvan Café electrique. Kia je izložila model Niro u sve tri varijante, Polestar 2 ime je električne limuzine podbrenda švedskog Volva, koji će konkurirati Teslinu Modelu 3. Peugeot je predstavio plug-in hibridne verzije modela 508 i 3008, a na njegovu je štandu glavna zvijezda nova generacija gradskog modela 208, koji uživo izgleda sjajno. Osim konvencionalnih motora moći će se kupiti i u potpuno električnoj verziji kao e-208.

Pogledajte intervju s Rimcem u Ženevi:

Drugi volumenski najznačajniji novitet je njegov veliki konkurent - peta generacija Renaulta Clio, izgledom pravi “mali Megane”. Još jedan vrlo bitan prodajni model jest novi Škodin kompaktni SUV Kamiq, a u Ženevi je premijerno pokazan i novi Mazdin SUV CX-4. Mercedes je pokazao novi CLA Shooting Brake i redizajnirani GLC-om, a Toyota novu Supru, dakako, s naglaskom na hibridnu verziju. BMW-ovi glavni noviteti dolaze iz samog vrha ponude - nova Serija 7 i potpuno novi najveći SUV X7. Možemo reći da se goleme prepoznatljive rešetke hladnjaka u obliku bubrega uživo ne čine tako nezgrapne. I VW je predstavio još jedan koncept iz uskoro serijske I.D. game, ovaj put konceptni I.D. Buggy, dok su do njega bili redizajnirani Passat i sportska verzija kompaktnog SUV-a T-Roc R.

Rimac se ne boji za prodaju

Seat je predstavio električni predserijski “strujić” el-Born, baš kao i Honda e Prototype, a Nissan koncept IMQ. U električnu su se priču, dakako, odlično uklopili hrvatski Rimac automobili, koji su izlagali na nikad većem i bolje pozicioniranom štandu.

Salon automobila u Ženevi
1/14

– Evo nas pored Porschea, našeg partnera i 10-postotnog vlasnika, čime se jako ponosimo. Suradnja s Porscheom nam mnogo znači, ne toliko na razvoju C_Two modela koji ovdje predstavljamo u unaprijeđenom izdanju, već više u razvoju druge tehnologije koju radimo. Pokazali smo što se nalazi ispod kožnate unutrašnjosti našeg C_Two, a to je najveći jednodijelni karbonski monokok na svijetu. Razvijamo auto i testiramo punom parom, a za godinu dana imat ćemo produkcijsku verziju – rekao nam je Mate Rimac. Ima li potencijalnih kupaca?

– Ima, i ne bojimo se za prodaju. Prve isporuke počet će 2020. Samo za testnu fazu izradit ćemo 30-ak automobila budući da za globalnu homologaciju treba raditi mnoge testove i ispitivanja – kaže Rimac.

U Ženevi je uvijek mnogo superautomobila, a tehnologija Rimac automobila nalazi se i u novitetu talijanske Pininfarine. Porsche je pokazao svoj novi najmanji model 718 u kabrioletskoj Boxster i coupe Cayman izvedbi, Ferrari novi model F8 Tributo sa 720 KS, a Lamborghini Huracan Evo Spyder. Ali, ipak najskuplji automobil na ženevskom salonu bio je Bugatti ‘La Voiture Noire’ ili jednostavno “Crni auto”, koji je prodan za nevjerojatnih 16,7 milijuna eura što ga čini najskupljim automobilom u povijesti. Proizveden je samo jedan primjerak.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar BilanMandić
BilanMandić
10:40 06.03.2019.

Šta maknuli hostese da ih ne bi netko silovao na sajmu? Kretenizma majko mila..

ZB
Zoki-Bijela
11:08 06.03.2019.

Sitnica..

Avatar heyhay
heyhay
11:38 06.03.2019.

svaka čast vladi šta financira hercegovački hobi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije