Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dogodi li se i vama?

Čak 71 posto vozača vozi s premalim tlakom u gumama

autoguma
Petar Glebov/PIXSELL
18.05.2013.
u 12:34

Zbog nemara vozača godišnje se u Europi uništi 12,2 milijuna guma, nepotrebno se potroše dvije milijarde litara goriva i u zrak ispusti 4,8 milijuna tona CO2

Jedna od najčešćih, ali i najbanalnijih pogrešaka vozača je vožnja s preslabo napumpanim gumama. Propisani tlak najvažniji je za sigurnu vožnju i duži životni vijek guma, a valja imati na umu da vožnja s tlakom u gumama manjim od propisanog povećava potrošnju goriva.

Prilično iznenađuju podaci koje je u nedavno provedenom istraživanju prikupio Bridgestone, proizvođač automobilskih guma. Čak sedam od deset vozača u Zapadnoj Europi vozi s preslabo napumpanim gumama. Od 38.000 automobila pregledanih u sklopu njihova testiranja preslabi tlak u pneumaticima imalo je 26.980 vozila, odnosno 71 posto, a tlak ispod zakonskog minimuma imalo je 4560 vozila ili 12 posto pregledanih.

Prema tom istraživanju, samo zbog nedovoljnog tlaka u gumama na automobilima svake godine se u Europi uništi 12,2 milijuna automobilskih guma, nepotrebno se potroše dvije milijarde litara goriva i u zrak ispusti 4,8 milijuna tona ugljikova dioksida. Zabrinjava također porast broja vozača koji voze s nedovoljnim tlakom u gumama, a isključivi krivac za to je njihov nemar.

Broj preslabo napumpanih guma u 2012. godini u odnosu na godinu ranije je porastao za 25%, dok 78 posto vozača vozi s takvim pneumaticima. Bilježi se i porast onih koji voze s istrošenim gumama. Dok ih je 2011. bilo 20 posto, lani je čak 25% vozača vozilo s istrošenim gumama. Pretpostavlja se da je razlog tome financijska kriza. Procjenjuje se da je zbog toga potrošeno 3,9 milijardi litara goriva više i ispušteno 9,2 milijuna tona CO2. To je loše za okoliš, društvo u cjelini, ali u konačnici i za vozača, jer je zbog dotrajalih guma njegova sigurnost u cestovnom prometu ozbiljno narušena, a automobil troši više goriva.

>> Kakav ulet! Bušio gume na autima žena da bi se s njima upoznao

>> Sinu svoje prijateljice dopustila da šverca automobilske gume

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije