Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zavide mu Englezi

Brođanin našao sveti gral među oldtajmerima

20.08.2016. Slavonski Brod, Na izlozbi oldtimera u Slavonskom Brodu vlasnici su izlozili 40-tak povijesnih vozila, a na prigodnom reliju sudjelovalo je 15 automobila iz BiH i Hrvatske. Na slici: Ford Cortina iz 1971.  vlasnika Dalibora Pejcica Photo: Ivic
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
19.09.2016.
u 14:20

Nakon višegodišnje potrage Dalibor Pejčić uspio je pronaći jedini europski auto koji dizajnom podsjeća na američki Camaro iz 1968.

Brođanin Dalibor Pejčić vlasnik je jedinog registriranog Forda Cortine MK3 iz 1971. godine u Hrvatskoj. Kao veliki zaljubljenik u oldtajmere i američku autoindustriju, nakon višegodišnje potrage uspio je pronaći jedini europski auto koji dizajnom podsjeća na američki Camaro iz 1968.

Iz manje njemačke serije

Riječ o iznimno rijetkom automobilu koji se originalno proizvodio u Engleskoj, ali njegov model potječe iz manje njemačke serije, pa mu je volan na lijevoj strani.

– Bio je dosta zapušten kada sam ga prije godinu dana kupio od trećeg vlasnika u Zagrebu. Interijer gotovo da i nije imao, motor nije radio, a morat ću ga i ponovno bojiti. Ali, nije mi teško. Restauracija se kod starog automobila mora napraviti kako bismo ga doveli u vozno stanje i poslije uživali u njemu – kaže Pejčić.

Da je uistinu riječ o rijetkom primjerku, najbolje govori podatak da Englezi s kojima se Dalibor dopisuje na forumu ne mogu vjerovati da ga je našao. Kažu kako je to sveti gral među oldtajmerima tog tipa i savjetuju mu da ga nipošto ne prodaje.

Kada ga doveze na neku izložbu ili sajam, odmah postane glavna atrakcija. Posjetitelji ga gledaju, slikaju i pitaju što je to. Svi misle da je “amerikanac” i uspoređuju ga sa sličnim modelima iz starih filmova. Cortini cijena s godinama izuzetno brzo raste. Potražnja za MK3 serijom sve je veća, a auta je sve manje, osobito onih s dvoja vrata.

– Sređena Cortina s dobrim motorom, limarijom i interijerom košta od 10 do 15 tisuća eura. Međutim, ne bih je prodavao. Kada čovjek godinama nešto traži, to mu priraste k srcu – ističe Dalibor. Kada ga pitaju zašto voli oldtamjere, Brođanin odgovara da stare modele više ne možemo sresti na ulici. Uz to, riječ je o automobilima osebujna dizajnerskog štiha kojeg novi auti nemaju. Kada ga uredi i kada sve dođe na svoje, otići će na probnu vožnju po Slavoniji.

Svi gledaju samo Cortinu

– Novi auti su hladni, a oldtajmere se rijetko viđa, pogotovo one sa specifičnim dizajnom poput Cortine. Gdje god se s njom pojavim, nitko ne gleda druge. Svi se okreću za njom, jer to je nešto što se ne viđa svaki dan. Cortina ima grubi macho stil koji mi muškarci volimo – zaključio je Brođanin. 

>> Muzej oldtajmera na otvorenom: Stari bicikli, motori, automobili...

Komentara 6

NE
Nemanadimak
15:12 19.09.2016.

imala je i ford Granada jedan slican primerak. cak je i pogon bio na zadnje kotace.

TE
Testera
23:32 19.09.2016.

Većina Slavonaca je kao Kubanci na old timerima.

Avatar links
links
07:55 25.09.2016.

super da ste stavili puuuuno slika, baš onako profesionalno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije