Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Ova boja automobila i dalje prevladava na cestama diljem svijeta

Bijela je boja i dalje na snažnom položaju u svim segmentima i još uvijek je boja broj 1 s tržišnim udjelom od gotovo 40 posto
23. ožujka 2018. u 09:32 1 komentara 4970 prikaza
Ilustracija
Foto: Phil Noble/REUTERS/PIXSELL

Na prometnicama diljem svijeta i dalje prevladava bijela boja. Nedvojbeno to pokazuje BASF-ova globalna analiza distribucije boja na svjetskom automobilskom tržištu u 2017. godini.

BMW u driftu Noćna vožnja BMW-om 'driftao' po rotoru u Zagrebu: 'U doživotni zatvor s njim'

Bijela je boja i dalje na snažnom položaju u svim segmentima i još uvijek je boja broj 1 s tržišnim udjelom od gotovo 40 posto. Zajedno s crnom, sivom i srebrnom, akromatske boje i dalje su najzastupljenije. Što se tiče kromatskih boja, udio plave i crvene gotovo je jednak, a slijedi ih smeđa. Globalni pregled automobilskih segmenata potvrđuje da su boje življe što su automobili manji.

Sa sve većim prometom i brojem modela, SUV vozila značajno utječu na podatke o popularnosti boja. Iako su bijela i crna još uvijek na važnoj poziciji u tom segmentu, crvena, plava i posebno smeđa dobivaju na važnosti. To je odraz očekivanog rasta i diverzifikacije raspona SUV modela.

Oko 78 posto svih automobila lani je obojeno u bijelo, crno, sivo ili srebrno, a to predstavlja trajan trend. Među akromatskim bojama, udio sive povećao se na 19 posto. Siva je sada dosegla popularnost crne. Među kromatskim bojama, plava je i dalje u trendu. Iako je njezin ukupni udio od 10 posto ostao jednak, udio u kromatskoj paleti znatno joj se povećao: gotovo svaki drugi automobil kromatske boje proizveden u Europi u 2017. bio je plav. S gotovo 130 različitih varijanti, plava je ostala broj jedan u smislu raznolikosti boje.

Pogledajte i galeriju 10 stvari koje možda niste znali o Yugu:

Ilustracija
1 / 11
Yugo je, zasluženo ili ne, na glasu kao jedan od najgorih automobila svih vremena. Kod nas je, barem nekad, bio sveprisutan, ali postoje neki zanimljivi detalji koji vjerojatno nisu poznati široj javnosti. Neke od njih preuzeli smo iz knjige Jasona Vuica "The Yugo – The Rise and Fall of the Worst Car in History" ("Uspon i pad najgoreg auta u povijesti").
promet Večernji TV VIDEO Evo što njemačka presuda protiv dizelaša znači za hrvatskog vozača STIŽE POJEFTINJENJE? Tržišta na Balkanu čekaju njemačke dizelaše VW Golf Prodaja automobila Dizelaši pali 7,9 posto, SUV-ova 19,5% više
Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja
ISPITIVANJE ZA IZNUDU
Mrzovoljni Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja: 'Gdje ste, bando destruktivna!'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • aabbcc:

    Da su zelena slika bi bila lijepa a parkinzi ko park u gradovima.