Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

Ova boja automobila i dalje prevladava na cestama diljem svijeta

Ilustracija
Foto: Phil Noble/REUTERS/PIXSELL
23.03.2018.
u 09:32

Bijela je boja i dalje na snažnom položaju u svim segmentima i još uvijek je boja broj 1 s tržišnim udjelom od gotovo 40 posto

Na prometnicama diljem svijeta i dalje prevladava bijela boja. Nedvojbeno to pokazuje BASF-ova globalna analiza distribucije boja na svjetskom automobilskom tržištu u 2017. godini.

Bijela je boja i dalje na snažnom položaju u svim segmentima i još uvijek je boja broj 1 s tržišnim udjelom od gotovo 40 posto. Zajedno s crnom, sivom i srebrnom, akromatske boje i dalje su najzastupljenije. Što se tiče kromatskih boja, udio plave i crvene gotovo je jednak, a slijedi ih smeđa. Globalni pregled automobilskih segmenata potvrđuje da su boje življe što su automobili manji.

Sa sve većim prometom i brojem modela, SUV vozila značajno utječu na podatke o popularnosti boja. Iako su bijela i crna još uvijek na važnoj poziciji u tom segmentu, crvena, plava i posebno smeđa dobivaju na važnosti. To je odraz očekivanog rasta i diverzifikacije raspona SUV modela.

Oko 78 posto svih automobila lani je obojeno u bijelo, crno, sivo ili srebrno, a to predstavlja trajan trend. Među akromatskim bojama, udio sive povećao se na 19 posto. Siva je sada dosegla popularnost crne. Među kromatskim bojama, plava je i dalje u trendu. Iako je njezin ukupni udio od 10 posto ostao jednak, udio u kromatskoj paleti znatno joj se povećao: gotovo svaki drugi automobil kromatske boje proizveden u Europi u 2017. bio je plav. S gotovo 130 različitih varijanti, plava je ostala broj jedan u smislu raznolikosti boje.

Pogledajte i galeriju 10 stvari koje možda niste znali o Yugu:

Ilustracija
1/11

Komentara 1

AA
aabbcc
10:58 23.03.2018.

Da su zelena slika bi bila lijepa a parkinzi ko park u gradovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije