Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povećana konkurentnost

Biden: Želimo da polovica automobila prodanih u SAD-u do 2030. budu s nultim emisijama

FILE PHOTO: A man charges an electric Volkswagen ID.3 car
Foto: MATTHIAS RIETSCHEL/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/6
05.08.2021.
u 16:32

Tri najveća američka proizvođača automobila pozdravila su novi cilj iako on nije zakonski obvezujući

Američki predsjednik Joe Biden želi da polovica automobila koji budu prodani u SAD-u do 2030. budu s nultim emisijama, objavila je Bijela kuća.

Time bi se smanjile emisije ugljika i povećala konkurentnost u odnosu na Kinu, navodi se u priopćenju.

Promet je 2019. činio 29 posto emisija u SAD-u gdje prodaja električnih vozila zaostaje za Europom i Kinom, prenosi u četvrtak BBC.

Tri najveća američka proizvođača automobila pozdravila su novi cilj iako on nije zakonski obvezujući.

Svijet se već zagrijao za oko 1,2 stupnjeva Celzijevih od početka industrijske ere i temperature će nastaviti rasti ako se ništa ne poduzme.

Trumpova administracija ublažila je mnoge propise za zaštitu okoliša u SAD-u, a Biden želi uvjeriti svijet da misli ozbiljno kada je riječ o borbi protiv klimatskih promjena.

Reagirajući na objavu Bijele kuće, Ford, General Motors i Stellantis izrazili su želju da 40 do 50 posto njihove prodaje do 2030. budu električna vozila. 

Prošle godine su samo oko dva posto prodanih automobila u SAD-u bili električni u odnosu na oko deset posto u Europi, pokazuju podaci Međunarodne agencije za energiju. 

Većina su automobili kompanije Tesle koja je prošli mjesec prijavila veliki rast profita.

VIDEO Nevrijeme pogodilo dijelove Hrvatske. U Slavoniji rušeni krovovi i oštećeni automobili

Komentara 4

Avatar Tata1208
Tata1208
19:35 05.08.2021.

A kolko bude "nultih emisija" kod proizvodnje te struje, lumenu amerikanski? Ono, malo iz termoelektranica, pa malo iz nuklearkica...

PV
prcko.vita
07:13 08.08.2021.

U što se kladimo da će naši pametni političari HDZ i SDP koalicije sjetiti se i oporezovati i struju kao što su oporezovali benzin i dizel. Jer ipak vožnja automobilom je luksuz i to treba debelo oporezovati.

Avatar debeli1000
debeli1000
01:50 08.08.2021.

Za sve one koji misle da je električni auto u stvari auto na ugalj mora pogledati ovaj odličan video na Youtube-u : The Dirty Truth about Combustion Engine Vehicles

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije