Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti

Bez zaštite od krađe čak 90% ukradenih automobila, evo koja se marka najviše krade

Kradljivci najčešće posegnu za VW modelima, a na meti su auti stariji od pet godina jer je njihovu tvorničku zaštitu lakše ‘razbiti’
23. rujna 2016. u 18:30 7 komentara 15477 prikaza
garaža
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

U prvih sedam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je ukradeno 319 motornih vozila. Kako je u istom razdoblju prošle godine MUP zabilježio 331 krađu motornih vozila, bilježimo 3,6-postotni pad ovog kaznenog djela. Uz to, kradljivci su se pokušali domoći još 48 motornih vozila, ali u tome nisu uspjeli. U MUP-u izdvajaju i neovlaštenu uporabu motornog vozila, a takvih je slučajeva bilo 99. Zbrojimo li ta dva djela, u 418 vozila odvezao se netko tko im nije vlasnik, niti je za vožnju imao odobrenje vlasnika.

Na meti kradljivaca najviše su putnička i teretna vozila, a potom motocikli i mopedi. Iz MUP-a nam kažu kako više od 90 posto vozila otuđenih na hrvatskim cestama u prvih sedam mjeseci ove godine nije imalo dodatno ugrađenu zaštitu od krađe. Po internoj evidenciji MUP-a - koja trenutno obuhvaća 195 ukradenih automobila - kradljivci najčešće posegnu za modelima marke Volkswagen. Takvih je slučajeva bilo 78. Fiat grupa - dakle marke Fiat, Lancia i Alfa Romeo - u izvještajima o otuđenim automobilima spominjala se 32 puta. Slijede francuske marke Citroen, Peugeot i Renault, čijih je primjeraka ukradeno 19. Još je 12 kradljivaca poželjelo Opel, po sedam Ford i Audi. BMW je crnu statistiku ovdje popunio s pet automobila, Mercedes s četiri. Volkswagenovih vozila na našim je cestama najviše, pa je logično da ih je najviše i među ukradenim automobilima. Također, kradljivci već posjeduju uređaje kojima mogu ‘razbiti’ tvorničku zaštitu starijih modela.

mercedes slk ZARADIO PRIJAVU Švicarac lažno prijavio krađu auta koji mu je razbio prijatelj krađa auta ŠTO SE KRADE Čak 87,5 posto ukradenih auta starije je od pet godina

Više je dodatnih sustava zaštite na tržištu. Među najdjelotvornijim je rješenjima blokada mjenjača, a kad se ugradi u kombinaciji s gravurom stakla malo će se koji kradljivac upustiti u ‘posao’. Ova kombinacija stoji oko 2200 kuna, a jednaka je i cijena zaštitnog sustava koji blokira upravljač i kotače, čime je onemogućeno i odvlačenje vozila.

Suvremeni sustavi zaštite - ugrađeni u nove automobile - ali i veća uočljivost takvih primjeraka na crnom tržištu vjerojatno su razlog što kradljivci ne posežu često za najnovijim modelima. Najviše ukradenih automobila - čak njih 185 - starije je od pet godina. Ovo se također odnosi na onih 195 ukradenih automobila trenutno zabilježenih u MUP-ovoj internoj evidenciji. Tri do pet godina staro je samo šest ukradenih automobila, a još manje uspjeha kradljivci su imali s automobilima starima do dvije godine. Takva su u prvih sedam mjeseci ove godine otuđena samo četiri. Sudbine ukradenih automobila kreću se u tri smjera - prodaju se u cijelosti, rastavljaju se te se prodaju u dijelovima ili se ukradenim vozilima kradljivci koriste za počinjenje drugih kaznenih djela.

>> Blokirao zaključavanje auta i odnio sve što je unutra našao

Nada Šarić
LJEKOVITI SLATKI PELIN
Navala na pripravke iz Hercegovine: Ljudi su zvali i zahvaljivali da im je to spasilo život
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • Avatar VitoBH
  VitoBH:

  Čudi me da lopovi kradu Renault. Kome će ga prodati. Možda imaju svoj Renault pa kradu drugi da imaju za dijelove jer im se Renault stalno kvari.

 • maximinimax:

  Kome ćeš prodati dijelove od Japanca kad nikome ne trebaju? Eto zašto se kradu švapski auti.

 • Avatar emigrant
  emigrant:

  Samo 319 ukradenih vozila? Da nije tu ista stvar kao i s džeparanjem i ukradenim novčanicima - tolika je gnjavaža i tako je teško prijaviti krađu da većina okradenih odustanu?