Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti

Bez skretanja lijevo godišnje 
štede 37,8 milijuna litara goriva

Osim uštede goriva, manje je prometnih nezgoda, ali i kašnjenja dostave - jer se vozači više ne ‘probijaju’ kroz kolonu iz suprotnog smjera
04. ožujka 2017. u 09:00 11 komentara 10095 prikaza
UPS
Foto: SCOTT AUDETTE/REUTERS/PIXSELL

Iako bi logika tako nalagala, dostavljači ne koriste uvijek najkraće rute. Bar to ne rade dostavljači tvrtke UPS. Nakon internog istraživanja koje je pokazalo da skretanja lijevo - kod kojih se na raskrižju moraju zaustaviti i pričekati da prođu automobili iz suprotnog smjera - dovode do veće potrošnje goriva, vozači su dobili upute da izbjegavaju skretati lijevo.

Umjesto toga, do odredišta voze dužom rutom, ali u konačnici potroše manje goriva. Lijevo skreću samo kad je to neophodno, kad nema alternativnog pravca.

autobusi bez vozača EKSPERIMENT U Parizu počela voziti dva autobusa bez vozača: 'Ovo je naš odgovor na smanjenje zagađenja zraka' hac NEVJEROJATNE SNIMKE Ovo su najgori vozači na hrvatskim autocestama: Voze u krivom smjeru i unazad, zaustavljaju se usred tunela...

Osim što takvo promišljanje o optimalnim rutama dovodi do uštede goriva, manje je prometnih nezgoda, ali i kašnjenja dostave - jer se vozači više ne ‘probijaju’ kroz kolonu vozila iz suprotnog smjera. Pokazalo se da izbjegavanje skretanja ulijevo i nije velik problem, jer je takvih samo 10 posto skretanja. Rezultat ovakve promjene izrade ruta ušteda je (na godišnjoj razini) 37,8 milijuna litara goriva!

Također, UPS vozila za dostavu sada godišnje emitiraju 20.000 tona manje ugljičnog dioksida i dostave 350.000 paketa više. Učinkovito planiranje ruta također je omogućilo UPS-u da za 1100 smanji broj vozila koja koriste za dostavu, jer se smanjio i broj ukupno prevaljenih kilometara. Zvuči nevjerojatno da neskretanje lijevo može dovesti do takvoh ušteda, a to je pitanje zaintrigiralo i TV emisiju ‘MythBusters’. Tezu su testirali na jednom vozilu i pokazalo se da je točna.

>> Eko vožnjom emisiju ugljičnog dioksida možemo smanjiti za preko 30 posto

Zagreb: Atmosfera u centru grada
OBJAVILI I UVJETE
Prilika koja se ne propušta: Nude stan u Zagrebu, plaću do 15.000 kn, auto i mobitel
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • morska:

  Jasno je; nema skretanja ulijevo;)

 • Avatar Kikaš
  Kikaš:

  Nemoj ići lijevo, na križanju staze, tu ne ide ni'ko svi se zvijeri paze. Nego 'ajde desno...pa uštedi!

 • taxiico:

  konačno.SAMO DESNO