Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Kvaliteta goriva

Benzini sa 100 oktana najbolje su čime možete počastiti automobil

Aditivi čiste motor i odstranjuju naslage, poboljšavaju sagorijevanje goriva i radne značajke motora, povećavaju mu trajnost
29. studenoga 2018. u 06:00 0 komentara 1861 prikaza
Benzin
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Moderni turbobenzinski motori s izravnim ubrizgavanjem goriva pod visokim pritiskom, a posebno oni s turbopunjačem, bolje će raditi pružite li im dobar benzin koji daje više snage, omogućuje mirniji rad i čisto sagorijevanje. U Hrvatskoj četiri kompanije nude vrhunska goriva za automobile s benzinskim motorima. Iz Ine navode da se Eurosuper 100 Class Plus od ostalih njihovih benzina razlikuje po vrijednosti oktanskog broja.

Riječ je o bezolovnom motornom benzinu najviše oktanske razine (IOB najmanje 100) namijenjenom svim tipovima vozila u čijoj se tehničkoj specifikaciji preporučuje korištenje visokooktanskog motornog benzina, a posebno se to odnosi na motorna vozila novije generacije (motori s visokotlačnim ubrizgavanjem goriva). Eurosuper 100 Class Plus je napredna formulacija goriva dizajnirana za zaštitu ključnih dijelova sustava od naslaga. Dodani aditivi čiste motor i odstranjuju naslage, poboljšavaju sagorijevanje goriva i radne značajke motora, stvaraju zaštitni film na metalnim površinama pomažući spriječiti koroziju kritičnih komponenta sustava goriva, smanjuju trenje između pokretnih dijelova motora, povećavaju snagu i trajnost motora.

Zaštita od korozije

Petrolov Q Max Euro Super 100 također je poboljšani motorni benzin. Sadrži višenamjenski paket aditiva svjetski priznatog proizvođača Afton Chemical VB-a. Upotreba tih dodataka omogućuje poboljšanu čistoću usisnih ventila, smanjeno vrijeme otvaranja injektora za ubrizgavanje goriva kao posljedica čistijih površina, nižu potrošnju goriva, manji talog u prostoru za sagorijevanje, gotovo potpunu zaštitu površina od korozije, osjetno smanjenje štetnih tvari u ispušnim plinovima.

Benzin Eurosuper EVO 100+ Premium najbolji je koji Tifon nudi. To bezolovno motorno gorivo namijenjeno je svim tipovima vozila u čijoj se tehničkoj specifikaciji preporučuje korištenje visokooktanskoga motornog benzina, a posebno se to odnosi na motorna vozila novije generacije (motori s visokotlačnim ubrizgavanjem goriva).

Ova napredna formulacija goriva dizajnirana je za zaštitu ključnih dijelova sustava od naslaga. Dodatkom aditiva u gorivo poboljšana su njegova svojstva jer paket aditiva sadrži komponente koje čiste motor i odmah odstranjuju naslage, poboljšavaju sagorijevanje goriva i radne značajke motora, stvaraju zaštitni film na metalnim površinama pomažući spriječiti koroziju kritičnih komponenta sustava goriva, smanjuju trenje između pokretnih dijelova motora zbog povećane mazivosti, povećavaju snagu i trajnost motora.

Posebna kombinacija

Croduxov Eurosuper 100 BS Crodux MaxPower poseban je zbog kombinacije aditiva s aktivnim sastojcima koji motor i komore za sagorijevanje čiste od starih naslaga prljavštine i ljepljivih taloga. Osim toga, bolje podmazuju dijelove. Goriva MaxPower pripadaju novoj generaciji visokokvalitetnih benzinskih i dizelskih goriva, koje je Crodux proizveo na temelju vlastite specifikacije. Povećanjem oktanskog broja (kod benzina) postignuta je bolja iskoristivost goriva, čime se smanjuje potrošnja i emisija štetnih plinova zbog potpunijeg sagorijevanja. Uz to, povećana je i kaloričnost, pa se s istom količinom MaxPower goriva može prijeći više kilometara.

Svim tim benzinima, dakle, zajednička je veća snaga koju osiguravaju motoru, pa čak i manja potrošnja. Zahvaljujući dodanim aditivima koji čine važan dio ovih goriva i koji ih čine drukčijima od ostalih benzina u ponudi, najjači benzini trebali bi povoljno utjecati na motor ne samo povećanjem snage nego i stoga što potpunijim i boljim sagorijevanjem omogućuju unutrašnjim komponentama motora da budu čišće. Njihova bi upotreba, prema tvrdnjama proizvođača, trebala očistiti postojeće naslage. No, povremeno korištenje ovakvih goriva, posebno ako se u manjim količinama dodaje u spremnik automobila, neće rezultirati naglim poboljšanjima. Da bi promjene bile značajne, treba dulje koristiti ovaj tip goriva.

ODLAZAK KOLEGE
Posljednji intervju Mislava Bage za Večernji list: 'Milanović zna biti zahtjevan sugovornik. I Sanader je bio takav'
Kamo na more
Kamo na more
Ljeto bez dugoročnih planova: Idealna mjesta za brzi ljetni vikend s obitelji
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.