Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Balkan čeka njemačke dizelaše: 'Postajemo automobilsko groblje Europe'

U razdoblju od pet godina, u Srbiju je došlo 600.000 automobila koje Europa ne želi.
18. listopada 2018. u 22:01 14 komentara 4136 prikaza
Automobili
Foto: Reuters
Pogledajte galeriju 1/2

Sve stroži ekološki propisi u Njemačkoj doveli su do velikog izvoza dizelaša, a u zemljama Balkana sve češće se može čuti kako postaju 'automobilsko groblje Europe'. Ipak, neki su razočarani jer cijene rabljenih vozila iz Njemačke padaju znatno sporije od očekivanog.

Automobili Automobili iz Njemačke Rabljene dizelaše prodaju na istok Europe, a aute za otpad - u Afriku!

I mediji u Srbiji su već prošlog ljeta najavljivali kako će više od 300 tisuća rabljenih automobila stići u tu zemlju iz Njemačke. No, to se jednostavno nikad nije dogodilo. A pogotovo ne za automobile kakve se traži u Beogradu i gdje skupi auti teško prolaze.

- To je poražavajuće da smo samo 2017. uvezli 153 tisuće - namjerno kažem 'rabljenih' automobila jer ih je 80% starije od 10 godina, 2016. je bilo 120 tisuća vozila. Ako uzmemo razdoblje od pet godina, u Srbiju je došlo 600.000 automobila koje Europa ne želi. Srbija je, to je ružna ali točna riječ, postala groblje automobila - kaže za Deutsche Welle Miloš Petrović, predsjednik udruge uvoznika rabljenih automobila.

Video - Ekooški propisi o dizelašima u Njemačkoj

Slično je i u članici EU, susjednoj Rumunjskoj, gdje je Njemačka glavni izvor rabljenih vozila: 2017. je tamo stiglo oko 300.000 automobila, daleko više nego iz Italije odakle je došlo 50.000 vozila ili Austrije iz koje je došlo njih 35.000. Opet, preko dvije trećine njemačkih vozila su bili dizelaši. Očekuje da će ih biti i više.

Cijene benzina 2011. godine Dizel skoro 11 kuna Gorivo nekad i sad. Zašto više poskupljuje dizel?

- Ako vozila koja u Njemačkoj ne zadovoljavaju ekološke propise ostanu u prometu, rumunjsko tržište će sigurno biti preplavljeno takvim automobilima. A to će se dogoditi utoliko prije jer u Rumunjskoj ne samo da je dozvoljen njihov promet, nego nema čak niti nekakvih poreznih opterećenja za stare i automobile koji štete okolišu - kaže za DW Roxana Dima, glasnogovornica rumunjskog ureda za registraciju vozila.

Zlatne poluge
U STAKLENKAMA ZA DŽEM
Kupili kuću za 130.000 eura i u njoj pronašli zlato vrijedno čak 650.000 eura
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
 • Zlatousti Hrvat:

  Ja kada palim svoj mrtvacki sanduk svako jutro, izadje bijeli dim kao da biram papu. Dok sam vozio djecu u skolu, objasnjavao sam im kako se bira papa u Rimu.

 • Avatar Čitatelj300
  Čitatelj300:

  Ove članke sponzoriraju uvoznici automobila jer tko će kupovati novi za 25 tisuća eura kad može dobiti isti rang auta sa malo više km za 10 tisuća eur. Zato i jesu takvi zakoni da za uvoz auta plaćaš harač!

 • schwertransport:

  Ajde bar ce se pomaknuti dobna granica pomladit ce se vozni park u hr