Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽILI SMO

B kategorija dovoljna je za prikolicu mase do 750 kg

prikolica
Foto: Patrick Seeger/DPA/Pixsell
1/3
10.08.2016.
u 11:00

B kategorijom smije se vući i prikolica teža od 750 kg ako ukupna masa nije veća od 3500 kg ili ako masa priključnog vozila nije veća od mase vučnog

Stiglo je ljeto, bliži se odlazak na zasluženi godišnji odmor i veselite se vožnji brodom ili boravku u kamp-prikolici… Sve što morate jest automobilom odvući prikolicu na izabranu destinaciju. No, jeste li se zapitali – smijete li? Mogli biste se iznenaditi ako vas zaustavi policija i informira vas da morate imati B+E kategoriju.

Drugim riječima, postoje uvjeti koji moraju biti ispunjeni kako biste bezbrižno mogli vući prikolicu. B kategorijom smije se vući prikolica najveće dopuštene mase do 750 kilograma, ili i težom ako ukupna masa nije veća od 3500 kg, ili najveća dopuštena masa priključnog vozila nije veća od mase vučnog – u protivnom je obavezna B+E kategorija. Za skup vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 4200 kg moguće je polaganje samo praktičnog djela ispita, bez polaganja testova i propisanog programa obuke ovlaštenog instruktora. Vozaču se u vozačku dozvolu upisuje poseban “kod 96” kojim ostvaruje pravo na upravljanje tom vrstom vozila.

Inače, najveća dopuštena masa jest zbroj mase praznog auta i njegove najveće nosivosti, a isto vrijedi i za prikolicu. Bitno je znati i tehničke karakteristike vozila, odnosno koliku prikolicu smije vući. U svakom je slučaju tijekom vožnje potrebno primijeniti znatno veći oprez nego kod vožnje bez vuče tereta. Dodatna masa, a osobito vučena masa, može uzrokovati neočekivano zanošenje koje se u većini slučajeva može neutralizirati, vjerovali ili ne, pomalo kontraintuitivnim dodavanjem gasa. Također je važno prije vuče izvesti nekoliko sigurnosnih provjera kako biste osigurali neproblematičan dolazak na odredište – provjerite tlak u svim gumama te obratite pažnju da su svi spojevi ispravno postavljeni. Jedino ćete takvim redovnim provjerama, ali i posjedovanjem odgovarajuće kategorije vozačke dozvole, osigurati sigurnu i bezbrižnu vožnju.

>> Istražili smo cijene vinjeta i cestarina u Europi

Komentara 1

TA
taxiico
13:28 10.08.2016.

konacno od vas nešto korisno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije