Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijevoz djece

Autosjedalice od Nove godine jeftinije, kazna i dalje samo 500 kuna

autosjedalice
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
02.12.2016.
u 10:00

Djeca do 135 cm moraju u sjedalicu ili na postolje straga, od 135 do 150 cm mogu sjediti straga vezani pojasom, a oni iznad 150 cm mogu i sprijeda

Autosjedalice bi od Nove godine i stupanja na snagu novog Zakona o porezu na dodanu vrijednost trebale pojeftiniti, jer se prema novom propisu oporezuju po sniženoj stopi PDV-a od 13 posto umjesto sadašnje uobičajene stope od 25%. Svakako je to jedna od dobrih stvari porezne reforme jer je prijevoz djece, osim što je zakonska obveza vozača, prvorazredno sigurnosno pitanje koje, nažalost, neki vozači još uvijek izbjegavaju. Ni kazna za nemarne vozače - najčešće roditelje, koji djecu prevoze nesigurno - samo je 500 kuna i ne čini se dovoljno penalizirajuća za onoga tko ugrožava život djeteta. Nadajmo se da će prodavači spustiti cijene autosjedalica kad je već država smanjila PDV na njih.

Viši od 150 cm mogu sprijeda

Primjerice, autosjedalica Cybex Pallas M u našim prodavaonicama stoji 1999,99 kuna, dok bi od Nove godine - ako trgovac ne digne osnovnu cijenu - uz stopu PDV-a od 13% trebala stajati 1807,99 kuna. Nije zanemarivo.

Izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama otprije dvije godine obveze prijevoza djece u dječjoj sjedalici do pete godine djetetova života više nema. Zakon sada propisuje da se djeca do 135 cm visine moraju voziti u posebnoj sigurnosnoj sjedalici (mogu i sprijeda uz obveznu deaktivaciju suvozačkog zračnog jastuka) ili na postolju, uz uvjet da je sjedalica ili postolje pričvršćeno sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu i da je dijete smješteno u sjedalicu odnosno postolje sukladno načinu koji je odredio proizvođač sjedalice. Također, djeca visoka od 135 cm do 150 cm mogu se prevoziti na stražnjem sjedalu bez da su smještena u sigurnosnoj sjedalici ili na postolju, ako su pravilno vezana sigurnosnim pojasom za odrasle osobe, dok se djeca viša od 150 cm mogu voziti i na prednjim sjedalima bez obzira na starost. Podsjetimo, do prije dvije godine mlađi od 12 godina nisu se smjeli voziti na prednjem sjedalu.

Tri sjedalice pale na testu

To su svakako liberalniji propisi nego prije, a očito zakonodavac podrazumijeva da su vozači koji djecu prevoze (najčešće roditelji) odgovorni ljudi, jer teško je očekivati da će policajci pored ceste mjeriti koliko je dijete visoko.

Na najnovijem testiranju autosjedalica europskih autoklubova - u kojem sudjeluje i naš HAK - ispitano je 14 autosjedalica prema četiri kriterija - sigurnost (frontalni i bočni sudar), lakoća uporabe (važna zbog pravilne montaže i kopčanja), ergonomija (komfor i udobnost za dijete) i štetne tvari (materijali). Šest je sjedalica ocijenjeno ocjenom dobar, dvije su zadovoljavajuće, dvije su dobile ocjenu jedva dovoljan, dok su tri ocijenjene ocjenom loš i ne preporučuju se. Od negativno ocijenjenih autosjedalica dvije su pale na sigurnosti, a jedna na lakoći uporabe.

>> Sigurnost na vrlo visokom nivou, palo šest autosjedalica

Komentara 5

PU
pulizg
10:34 02.12.2016.

na autosjedalici se ne štedi

KA
kažemja
13:27 02.12.2016.

Preko puta moje kuće je vrtić i kada vidim kako roditelji dovoze djecu dođe mi muka. Male bebače voze otraga samo na običnom sjedalu, neki klinci lijepo stoje između sjedala, neki se voze mami u krilu na prednjem sjedalu aa jedan lik sa kombijem uredno dovozi klinca koji mu sjedi u krilu dok on vozi!!!! Onda kad se nešto dogodi ajoj meni , kuku meni !!

SV
svikert
18:03 02.12.2016.

Ako roditelji imaju troje djece , a dvoje su mlađi. Ako metneš po zadi dvije sjedalice gdje če treće djete starije sjesti. - hvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije