Naslovnica Auti Automobili

Austrija podiže tužbu protiv Njemačke zbog autocesta: 'Nećemo to dopustiti'

“Njemačka cestarina je cestarina za strance i to je od početka jasno”, rekao je austrijski ministar prometa Joerg Leichtfried u Beču
12. listopada 2017. u 16:15 56 komentara 10063 prikaza
autobahn
Foto: Matthias Balk/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Austrija pred Europskim sudom pravde pokreće postupak protiv Njemačke zbog planiranog uvođenja cestarina za osobna vozila na njemačkim autocestama, priopćilo je u četvrtak austrijsko ministarstvo prometa.

German Minister of Finance Wolfgang Schaeuble (CDU, L-R), German Chancellor Angela Merkel (CDU) and German Minister of Transport Alexander Dobrindt (CSU)talk during a debate at the Bundestag in Berlin, Germany, 24 June 2014. Photo: WOLFGANG KUMM/DPA/DPA/P Naplata Autobahna Njemačka definitivno uvodi naplaćivanje autocesta, najjeftinija vinjeta stajat će 2,5 €

“Njemačka cestarina je cestarina za strance i to je od početka jasno”, rekao je austrijski ministar prometa Jörg Leichtfried u Beču i dodao da to "Austrija neće dopustiti”.

On je ustvrdio da je Europska komisija, koja se načelno složila s njemačkim zakonom o cestarinama, “zažmirila na oba oka” iako je očito da je riječ o “čistoj diskriminaciji” ostalih građana Europske unije.

autobahn
1 / 29
Kupci koji žele sudjelovati u dražbi moraju uplatiti 10 posto vrijednosti početne cijene određenog vozila za koje se natječu.

Njemački model cestarina predviđa uvođenje vinjeta za nekoliko vremenskih jedinica. No godišnju vinjetu građani Njemačke mogli bi odbiti od poreza na osobna vozila, čime bi oni bili praktički oslobođeni od plaćanja cestarina, u čemu neke zemlje vide povredu europskih zakona koji ne dopuštaju diskriminaciju građana drugih članica Europske unije.

Uz Austriju, uvođenju cestarina protive se i ostale susjedne zemlje poput Nizozemske, Danske ili Luksemburga.

Cestarina za osobna vozila je sporna i u Njemačkoj. Ona se smatra političkim projektom manje stranke demokršćanske Unije CDU/CSU, Kršćansko-socijalne unije (CSU), koja je još uoči izbora 2013. biračima obećala da će uvesti zakon koji će vozače ostalih zemalja natjerati na plaćanje cestarina u Njemačkoj, isto kao što njemački vozači plaćaju u inozemstvu, ali da istodobno njemački vozači neće biti opterećeni.

Ostale parlamentarne stranke od početka su kritizirale ovaj projekt CSU-a sumnjajući u pravnu i ekonomsku održivost.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) sada traži da se čitav projekt, koji je trebao 2019. započeti s primjenom, zaustavi dok Europski sud ne da svoje konačno mišljenje.

EK spremna posredovati u austrijsko-njemačkom sporu oko cestarina

Europska komisija priopćila je da je spremna posredovati nakon odluke Austrije da pred Europskim sudom pravde pokrene postupak protiv Njemačke zbog planiranog uvođenja cestarina za osobna vozila na njemačkim autocestama,

"To je pravno pitanje između Austrije i Njemačke", rekao je glasnogovornik Enrico Brivio. "Ako bude zatraženo, Komisija je spremna posredovati između dvije članice EU-a kao što smo već radili ranije u prošlosti u prijašnjim pravnim sporovima između zemalja članica EU-a", dodao je.

[video: 21978 / Top 10 najjeftinijih rabljenih automobila] naplatne kućice SEZONA NA VRHUNCU Promet na autocestama raste iz tjedana u tjedan Naplatne kućice/Ilustracija NA LICU MJESTA Oprez ako vozite autocestom u Srbiji, mjeri se prosječna brzina i naplaćuju kazne Autocestama će se skuplje voziti do 30. rujna Od subote ljetne tarife Vožnja autocestama HAC-a i ARZ-a skuplja 10 posto

VIP izdvaja za Vas

 • Avatar Kolo-Tg
  Kolo-Tg:

  Austrija ima vinjete, slovenija isto, hrvatska naplacuje..... zasto bi vozili besplatno po njemackoj?

 • NV:

  To je država! A ne kao mi!

 • marsovac:

  ako im se ne svidja,.. neka se ne voze po Njemackim cestama.