Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZELENO GORIVO

Audi proizveo e-diesel od vode i ugljičnog dioksida

Audi
Foto: Audi
1/3
29.04.2015.
u 08:59

Njemačka ministrica obrazovanja i istraživanja prvih je pet litara ovog goriva ulila u svoj službeni Audi A8 3.0 TDI

Iz Audija su objavili kako je u njihovu istraživačkom postrojenju u Dresdenu proizvedena prva zaliha e-diesela, proizvedenog od vode i ugljičnog dioksida te uz upotrebu obnovljivih izvora energije.

Prvi korak proizvodnje Audijeva e-diesela obuhvaća zagrijavanje vode do formiranja pare i razdvajanje na kisik i vodik putem elektrolize. Potom vodik u reaktorima za sintezu pod pritiskom reagira s ugljičnim dioksidom, nakon čega nastaje tekućina koju Audi naziva "blue crude" (što bi se moglo prevesti kao plavo nerafinirano gorivo), a koja se rafiniranjem pretvara u konačni proizvod - e-diesel.

Johanna Wanka, njemačka ministrica obrazovanja i istraživanja, prvih je pet litara ovog goriva ulila u svoj službeni Audi A8 3.0 TDI kako bi pokazala mogućnost njegove svakodnevne upotrebe.

– Ovaj sintetički dizel, proizveden upotrebom ugljičnog dioksida, ogromni je uspjeh za naše istraživanje održivosti – poručila je Wanka u priopćenju.

>> Mladi inovator otkrio kako očistiti sve oceane za samo pet godina?

>> Za električna vozila država daje poticaje i do 70.000 kuna!

Komentara 1

BU
BubyZG
07:36 30.04.2015.

Prozveli su "stručnjaci" i umjetni dijamant i pretvorili olovo u zlato, samo je pitanje koliko to košta ?? I koliko se energije treba utrošiti da se proizvede ovih pet litara E-diesela ? Zagrijati vodu i ispariti je, zatim elektroliza, zatim sinteza pod visokim pritiskom ... sve u svemu čini mi se da su "skurili" bar pedeset litara običnog diesela. Vrlo dobra efikasnost !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije