Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tim Cook otkrio:

Apple i dalje tajno radi na projektu Titan ili na sustavu za automobile

Tim Cook
Foto: Reuters/PIXSELL
19.06.2017.
u 17:04

Nije neobično da je Apple kao inovativna i najvrednija svjetska kompanija krenuo u izradu autonomnih sustava za samovozeće automobile, a sada je to potvrdio i T. Cook

Appleov čelnik Tim Cook prvi je put, proteklog tjedna, izravnije govorio o Appleovoj namjeri da se upusti u tržište autonomnih vozila. Izazov izrade samovozećeg automobila nazvao je glavnim projektom kada je riječ o umjetnoj inteligenciji. Ili, kako je točno rekao, autonomna vozila majka su svih AI projekata. U tom procesu Apple se odlučio pozabaviti razvojem tehnologije koja će omogućiti funkcioniranje samovozećih automobila, ali ne i izradu samog vozila.

Premda nije isključio da bi se i to moglo dogoditi, naglasio je da će tvrtka u ovom trenutku ipak raditi tek na sustavu, a ne na konkretnom automobilu.

Titan i Mansfield

– Fokusirali smo se na autonoman sustav čija je jedina svrha i ugradnja u automobile, no to nije jedina. Riječ je o glavnom i vjerojatno najtežem izazovu AI projekata trenutačno – kazao je Tim Cook.

Inovacije u posljednje vrijeme nisu baš u fokusu, nema novih na vidiku, što su kaznile burze jer su tehnološke tvrtke malo potonule. Investitori su ustvrdili da gube na snazi što se odmah vidi u padu vrijednosti dionica. Istina, korekcija cijena nije zabrinjavajuća, no trend inoviranja jest. U tom je smjeru Tim Cook i pokušao razuvjeriti javnost, prije svega onu poslovnu.

Inače, o Appleu i samovozećim automobilima već duže vrijeme kruže glasine, a većina njih govorila je da će se tvrtka upustiti u izradu vlastita autonomnog vozila, kodnog imena Project Titan. Lani je Apple na mjesto voditelja tog projekta imenovao Boba Mansfielda, a web-portali isključivo se bave glasinama i objavili su i navodnu fotografiju prototipa automobila.

U svakom slučaju, Cookova izjava ne može se shvatiti kao konačno odustajanje od proizvodnje Appleova automobila, već tek kao trenutačno usmjerenje na sustav koji pogoni takav automobil. Usto, Cook tvrdi da se takav zahtjevan sustav može koristiti i u drugim industrijama koje ne moraju nužno biti automobilska.

– S gledišta proizvoda ne možemo reći što ćemo raditi, no temeljna tehnologija za autonomna vozila svakako je stvar u koju ćemo usmjeriti svoje snage.

Snaga Applea, komentirali su analitičari, i jest upravo izrada korisnički ugodnih i jednostavnih proizvoda poput iPhonea, iPada, iPoda, zasigurno ih gura na vrh ljestvice onih koji su sposobni iznenaditi inovacijom ili do perfekcije izvedenim sustavom, ali automobilom. Apple definitivno ima sposobnosti da izradi softver koji će pokretati iznimno “user friendly” proizvod. U ovom slučaju automobil.

Kasnili za industrijom

Dr. Nick Reed, direktor transportne istraživačke grupe TRL, kazao je da smatra kako je odluka da se fokusiraju na sustav umjesto na vozilo trenutačno mudra, iako mjesta za inovacije baš i nema. Drugi tvrde da je Apple zapravo zakasnio s uključenjem u utrku s obzirom na golemu konkurenciju u automobilskoj industriji kada je riječ o proizvođačima automobila.

Zapravo, već neko vrijeme proizvođači automobila i tehnološke tvrtke nejasni su u svojim planovima oko autonomnih vozila. Cookova izjava sada bi mogla pomaknuti cijeli proces u jasnijem smjeru. Onom koji je u početku izgledao logičan, a taj je da tehnološke tvrtke rade na sustavu, a proizvođači na vozilu.

Apple je svojedobno pokušavao sklopiti partnerstvo s dva njemačka proizvođača automobila. No, propala su neslaganja oko zaštite podataka i kontrole. Sada bi mogli i uspjeti jer su jasnije namjere i polje djelovanja. Glavni Appleov rival Google, kako pišu svjetski mediji, zapravo je sve svoje snage usmjerio u izradu sustava, odnosno tehnologije koja stoji iza samovozećih automobila.     

Komentara 1

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
18:25 16.06.2017.

Ja bih da izmisle pametnu jabuku koja će se sama pojesti umjesto mene i da košta oko 1000 dolara tako da se subotom navečer mogu hvaliti curama u klubu kako sam moderan i lijep. Hvala!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije