Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istražili smo:

Ako vozite prebrzo, sami plaćate štetu od naleta na životinju

jelen,cesta
Andrew Milligan/Press Association/PIXSELL
27.05.2013.
u 15:13

Za štetu zbog naleta na divljač odgovara se po osnovi krivnje, a vozaču prijeti i prekršajna prijava ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa

Lani se na našim cestama dogodilo 856 prometnih nesreća zbog naleta na životinju. Postavlja se pitanje tko odgovara za nastalu štetu na vozilu, pa i za eventualne ozljede?

Prema podacima MUP-a, u 2012. je u naletima na životinje poginula jedna osoba, devet ih je teško, a 53 su lakše ozlijeđene. MUP više ne vodi evidenciju s obzirom na konkretnu vrstu životinja nego samo prema tri kategorije - divlje, domaće i ptice. Tako je lani zabilježeno 425 naleta na domaće životinje, 407 na divlje i 24 na ptice.

Odgovara upravitelj

Prema izmjenama Zakona o cestama iz 2011., za štetu trećim osobama nastalu na javnoj cesti zbog naleta na divljač odgovora se po osnovi krivnje. To znači da je vozač odgovoran za nastalu štetu ako nije prilagodio brzinu kretanja uvjetima na cesti tako da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku. Osim toga, vozaču prijeti prekršajna prijava ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom ili nije postupao prema postavljenim prometnim znakovima (divljač na cesti, životinja na cesti, ograničenje brzine ili ako je brzina uvjetovana kategorijama ceste).

– Ako je vozač poštovao sve propise, štetu snosi pravna osoba koja gospodari prometnicom na kojoj je šteta nastala – odgovorili su nam iz Croatia osiguranja.

Ali prema Zakonu o cestama, pravna osoba koja upravlja javnom cestom, odnosno koncesionar, odgovara za štetu nastalu na javnoj cesti ako javna cesta, na zahtjev osobe koja gospodari lovištem, nije označena prometnom signalizacijom i opremom sukladno posebnim propisima. U suprotnom, odgovorno je lovačko društvo, iz čijeg lovišta potječe divljač – odgovaraju iz Hrvatskih autocesta.

Treba pronaći vlasnika psa

Do izmjene Zakona o cestama 2011. godine, za štetu na javnim cestama bilo je odgovorno lovačko društvo na tom području, koje je, najčešće preko svoje police osiguranja, vozačima nadoknađivalo materijalnu štetu. I tada je za vozača bilo jasno od koga zahtjeva naknadu štete te mu je bilo lakše štetu naplatiti.

Za razliku od divljih životinja, za štetu nastalu od naleta na domaće životinje, pod uvjetom da je vozač prilagodio brzinu kretanja uvjetima na cesti tako da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku, odgovoran je vlasnik životinje. Ali ni tu nije uvijek jednostavno doći do naknade štete. Primjerice, ako naletite na psa u gluho doba noći i oštetite automobil, treba pronaći njegova vlasnika.

>> Srna i vepar istrčali iz šume i udarili u automobile

>> Neodgovorni vozač pregazio srnu, pa ju ostavio da ugine na cesti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije