Naslovnica Auti

Ako vozite prebrzo, sami plaćate štetu od naleta na životinju

Za štetu zbog naleta na divljač odgovara se po osnovi krivnje, a vozaču prijeti i prekršajna prijava ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa
27. svibnja 2013. u 15:13 0 komentara 6429 prikaza
jelen,cesta
Foto: Andrew Milligan/Press Association/PIXSELL

Lani se na našim cestama dogodilo 856 prometnih nesreća zbog naleta na životinju. Postavlja se pitanje tko odgovara za nastalu štetu na vozilu, pa i za eventualne ozljede?

Prema podacima MUP-a, u 2012. je u naletima na životinje poginula jedna osoba, devet ih je teško, a 53 su lakše ozlijeđene. MUP više ne vodi evidenciju s obzirom na konkretnu vrstu životinja nego samo prema tri kategorije - divlje, domaće i ptice. Tako je lani zabilježeno 425 naleta na domaće životinje, 407 na divlje i 24 na ptice.

Odgovara upravitelj

Prema izmjenama Zakona o cestama iz 2011., za štetu trećim osobama nastalu na javnoj cesti zbog naleta na divljač odgovora se po osnovi krivnje. To znači da je vozač odgovoran za nastalu štetu ako nije prilagodio brzinu kretanja uvjetima na cesti tako da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku. Osim toga, vozaču prijeti prekršajna prijava ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom ili nije postupao prema postavljenim prometnim znakovima (divljač na cesti, životinja na cesti, ograničenje brzine ili ako je brzina uvjetovana kategorijama ceste).

– Ako je vozač poštovao sve propise, štetu snosi pravna osoba koja gospodari prometnicom na kojoj je šteta nastala – odgovorili su nam iz Croatia osiguranja.

Ali prema Zakonu o cestama, pravna osoba koja upravlja javnom cestom, odnosno koncesionar, odgovara za štetu nastalu na javnoj cesti ako javna cesta, na zahtjev osobe koja gospodari lovištem, nije označena prometnom signalizacijom i opremom sukladno posebnim propisima. U suprotnom, odgovorno je lovačko društvo, iz čijeg lovišta potječe divljač – odgovaraju iz Hrvatskih autocesta.

Treba pronaći vlasnika psa

Do izmjene Zakona o cestama 2011. godine, za štetu na javnim cestama bilo je odgovorno lovačko društvo na tom području, koje je, najčešće preko svoje police osiguranja, vozačima nadoknađivalo materijalnu štetu. I tada je za vozača bilo jasno od koga zahtjeva naknadu štete te mu je bilo lakše štetu naplatiti.

Za razliku od divljih životinja, za štetu nastalu od naleta na domaće životinje, pod uvjetom da je vozač prilagodio brzinu kretanja uvjetima na cesti tako da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku, odgovoran je vlasnik životinje. Ali ni tu nije uvijek jednostavno doći do naknade štete. Primjerice, ako naletite na psa u gluho doba noći i oštetite automobil, treba pronaći njegova vlasnika.

>> Srna i vepar istrčali iz šume i udarili u automobile

>> Neodgovorni vozač pregazio srnu, pa ju ostavio da ugine na cesti

Lani je poginula jedna osoba, a 62 su oz

Lani je poginula jedna osoba, a 62 su ozlijeđene

U 2012. godini, prema podacima MUP-a, dogodilo se 856 prometnih nesreća zbog naleta na životinju. Od ukupnog broja tih nesreća u 425 slučajeva riječ je bila o naletu na domaće životinje, u 407 o naletu na divlje životinje i u 24 o naletu na ptice. U tim je nesrećama jedna osoba poginula (u Osječko-baranjskoj županiji), devet osoba je teško, a 53 su lakše ozlijeđene. U prva četiri mjeseca ove godine bilo je sedam naleta na životinju s deset ozlijeđenih osoba.

Za vozača kao i nalet na drugu prepreku

Za vozača kao i nalet na drugu prepreku

Odgovornost vozača se pri naletu na divljač ne razlikuje od odgovornosti pri naletu na neku drugu prepreku na cesti. Uz vožnju prilagođenu uvjetima i pravodobno kočenje nalet na prepreku smatra neizbježnim, pa nema odgovornosti.

856 naleta na životinje dogodilo se lani

856 naleta na životinje dogodilo se lani u Hrvatskoj, najviše na području Zagreba i Zagrebačke županije

20 milijuna kuna godišnje, prema nekim procjenama, iznose štete od naleta na životinje

300 kuna je kazna za vodiča ili vlasnika stoke ili druge životinje ako se ona nađe na cesti bez nadzora

9 naleta na medvjeda zabilježeno je u 2009. godini na cestama u Republici Hrvatskoj

POSLOVNA RJEŠENJA
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.