Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

90 milijuna kuna poticaja za energetski učinkovita vozila razgrabljeno za šest sati

Od 90 milijuna kuna građani su rezervirali oko 60%, dok ostalih 40% otpada na pravne osobe koje su imale pravo na poticaj za dva vozila
10. lipnja 2021. u 19:46 11 komentara 963 prikaza
Punionica
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

U javnom pozivu Fonda za zaštitu okoliša u samo šest sati rezervirano je ukupno 90 milijuna bespovratnih poticaja za energetski učinkovita vozila, a prijave su se počele zaprimati danas u 8 sati. Velike potpore za kupnju električnih automobila do 70.000 kuna, plug-in hibridnih vozila do 40.000 kuna te električnih mopeda, motocikla i četverocikla do 20.000 kuna, opet su izazvale velik interes građana i tvrtki, koji su ove godine aplicirali u objedinjenom javnom pozivu s ukupnim budžetom poticaja od 90 milijuna kuna.

Pojačan promet u smjeru Zagreba na naplatnim kućicama Lučko istraživanje tržišta U prvih pet mjeseci prodano 44 posto više novih automobila no u istom razdoblju lani

Moguć novi javni poziv

– Građani i tvrtke pokazali su veliki interes za električna vozila te su do poslijepodnevnih sati rezervirali ukupno 90 milijuna kuna poticaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zbog čega je javni poziv privremeno zatvoren – rekla je Maja Rajčić, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u Fondu. Spominjući statistiku, Rajčić je rekla da su oko 60% zahtjeva podnijele fizičke osobe, a 40% odnosi se na rezervacije poticaja od pravnih osoba. Prije zatvaranja poziva zaprimljena su ukupno 1464 zahtjeva za sufinanciranje 1950 vozila.

Dvije trećine prijavljenih vozila su vozila kategorije M1, dakle osobni automobili, za koje je prosječno traženo 63.000 kuna državnih potpora. Zahvaljujući poticajima, neki od modela električnih automobila cjenovno su tako stali uz bok klasičnim automobilima iste klase, stoga ne čudi da su među najprodavanijima bili oni srednje klase. Veliki interes bio je i za električne motocikle za koje se moglo dobiti do 20.000 kuna. Danas je već oko 14 sati “potrošen” planirani budžet i nešto kasnije privremeno su obustavljene prijave za sufinanciranje.

Nakon što su građani i tvrtke rezervirali tražene poticaje, u roku od osam dana prijavitelji su dužni na račun prodajnog mjesta uplatiti obavezni minimalni predujam (u iznosu od 7% traženih sredstava Fonda, za fizičke osobe maksimalno 4900 kuna), a prodajno mjesto će u aplikaciju Fonda učitati račun za predujam i dokaz o primitku uplate. Nakon toga, kupcima će mailom stići potvrda o uspješnom dovršetku prijave na javni poziv Fonda, a onima s potpunom i ispravnom dokumentacijom na adresu će stići i Odluka i Ugovor o sufinanciranju. Sredstva će se isplaćivati jednokratno, u roku od 30 dana od zaprimanja potpune dokumentacije za isplatu.

Ručni mjenjači PROMJENA Ručni mjenjači odlaze u prošlost: Dokrajčit će ih na kraju sigurnosna tehnologija

U slučaju da u roku od osam dana određeni broj rezervacija ne bude potvrđen uplatom predujma, Fond će ponovno otvoriti javni poziv te će prodajna mjesta nastaviti sa zaprimanjem zahtjeva do ukupno raspoloživog budžeta. Sve informacije o otvaranju i zatvaranju Javnog poziva bit će pravodobno objavljene na stranicama www.fzoeu.hr i vozimoeko.fzoeu.hr.

Predujam vraćaju u cijelosti

No vjerojatno neće biti mnogo nepotpunih prijava bez uplaćenog predujma, pa se praktički ne očekuje da će idućega tjedna biti znatnijih sredstava za potencijalni novi krug prijava. Nakon uplate predujma, prijavitelji za poticaje imat će devet mjeseci da ostvare kupnju električnog vozila ili hibrida za koji su aplicirali, a ako se to ne dogodi, Fond će neiskorištena sredstva ponovno ponuditi na javnom pozivu. Sankcija za odustajanje praktički nema, budući da će predujam onima koji su ga uplatili biti u potpunosti vraćen. Tako smo i ove godine u javnom pozivu za poticaje na električna vozila dobili svojevrsni “najbrži prst”, samo što je ovoga puta sustav i način prijave bio mnogo uređeniji nego prošlih godina kad su se građani sami prijavljivali i kad bi budžet bio “probijen” u samo dvije minute.

Osim što je takav sustav bio krajnje neizvjestan za one koji su htjeli kupiti ekološki automobil uz poticaje, bio je i vrlo neučinkovit jer je iskoristivost odobrenih sredstava bila samo 50-ak posto. Kako će biti ove godine, ostaje nam vidjeti, no očekuje se mnogo bolja iskoristivost budući da se barem zbog obveznog predujma vjerojatnije nisu javljali članovi iste obitelji ili oni koji nisu sigurni da će električno vozilo i kupiti te poticaje iskoristiti.

Rea Stark Rajčić i Anton Piëch VELIKA PONUDA IZ ŠVICARSKE Nudili 7,5 milijardi za luksuzni brend: Audi i VW Kaštelaninu Rajčiću odbili prodati Lamborghini

Za razliku od dosadašnjih javnih poziva prijave nisu podnosili sami građani i tvrtke, već su u njihovo ime prijave Fondu podnosili ovlašteni trgovci, odnosno zastupnici koji su se u posebnom javnom pozivu u svibnju javili i odobreno im je to ovlaštenje. Takvih je odobrenja Fond izdao za 45 zastupnika, koji su prijavili 86 marki vozila i ukupno 498 modela vozila.

– Naš je cilj sredstva za kupnju energetski učinkovitih vozila dodjeljivati kontinuirano. Želimo doći u fazu da, poput nekih drugih EU članica, imamo trajno otvoreni poziv tako da se svatko tko se odluči na kupnju takvog vozila može u svakom trenutku izravno prijaviti – zaključila je Rajčić.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Rimac predstavio Neveru

Christian Eriksen
Josip Vincelj
Naš priznati kardiolog objasnio što se dogodilo s Dancem Eriksenom: Da je infarkt, osjetio bi bol...
PPD
ENERGETSKA UČINKOVITOST
Najbolji savjeti za uštedu energije: Ugasi i iskopčaj te sačuvaj planetu i novac
 • Avatar Primarius
  Primarius:

  dakle ovako sirotinja plaća i puni eko fond preko HEP uplatnice - naknade za ekološke obnovljive izvore, da bi se iz njega financirao bogatiji sloj društva (električna vozila su uglavnom startaju od 250 000 pa na više) da bi kupovali ... prikaži još! "fensi" autiće dok se ta ista sirotinja voza u yugićima golfovima 1-2-3-4, , raznim inačicama starih Opela i sličnim kovčezima na kotačima - ukinite davanja na unos da oni koji voze aute stare 30 godina mogu sebi priuštiti neko srednji auto 6-7 godina star da ne moraju davanja na uvoz biti veća od vrijednosti automobila...time bi puno više doprinijeli sigurnosti na cestama a i okoliš bi profitirao.

 • Avatar Asterix
  Asterix:

  Ako želite omogućiti trajne poticaje ukinite ili smanjite PDV na 5%. Jedino to je pošteno... sve ostalo je Superhik metoda.

 • z.liciburg:

  U Hrvatskoj ništa ne može pošteno. Znači 'ko je jamio, jamio. Ostali žao mi je, više sreće drugi put. Pa dajte tisuću kuna poticaja ako nemate više, ali dajte svima, a ne samo odabranima, govna HDZovska.