Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

68,4% automobila u Hrvatskoj starije je od deset godina, a prosječna starost iznosi 12,64 godine

Starost vozila utječe na ispravnost, ali i samu opremu pojedinog vozila koja u slučaju nedostatka suvremenih tehnologija znači bitno manju sigurnost.
18. travnja 2019. u 16:25 574 prikaza
CVH

Najnovije statistike pokazuju kako je u 2018. godini u Hrvatskoj registrirano 79.935 rabljenih, te 61.745 novih osobnih automobila. Uvoz rabljenih osobnih automobila raste svake godine, posebno nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Zabrinjavajući podatak jest kako Hrvatska u gotovo svim kategorijama ima relativno star vozni park. Od u prometu najčešćih, osobnih automobila koji su u prosjeku stari 12,64 godine, do kategorije traktora, koji su u prosjeku stariji od čak 30 godina.

Prosječna starost vozila prema vrstama vidljiva je u prikazanom dijagramu:

CVH | Autor :

Starost vozila utječe na ispravnost, ali i samu opremu pojedinog vozila koja u slučaju nedostatka suvremenih tehnologija znači bitno manju sigurnost. Primjerice, ako analiziramo strukturu osobnih automobila prema sustavu kočenja, više od 400 tisuća vozila registriranih u 2018. godini nije imalo niti jedan suvremen sustav kočenja (ABS ili ABS+ESP), što može uvelike utjecati na sigurnost u prometu.

CVH | Autor :

Isto tako, u 2018. godini je na 431.538 vozila utvrđena tehnička neispravnost zbog koje su ta vozila isključena iz prometa do trenutka kada su uklonjeni kvarovi i nedostaci.

Europska komisija postavila je cilj da se u razdoblju od 2020. do 2030. godine smanji broj smrtno stradalih u prometu za 50%, a povodom toga je Goran Pejić, pomoćnik uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske, rekao: „Do cilja se može doći snažnijom suradnjom svih sudionika odgovornih za sigurnost u prometu na cestama, bolji nadzor i ciljano financiranje mjera. Radnje koje se razmatraju uključuju prije svega sigurnost vozila i primjenu najnovijih tehnoloških dostignuća kao što su sustavi pomoći vozačima. Na taj način izbjegle bi se mnoge prometne nesreće i zaštitili pješaci i biciklisti. Naša dužnost je da smanjimo broj tehnički neispravnih vozila koji je s obzirom na prosječnu starost još uvijek prilično visok.“.

Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije