Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Budućnost

10 strateških tehnoloških trendova za 2017. koje je predvidio američki Gartner

Shopping cart on the screen in a mobile phone.
14.12.2016.
u 10:45

1. Umjetna inteligencija 
i strojno učenje

Napredak umjetne inteligencije došao je do trenutka u kojem je ta tehnologija primjenjiva u svakoj aplikaciji i svakoj tehnološkoj usluzi. Do 2020. očekuje se da će banke koristiti umjetnu inteligenciju i strojno učenje za modeliranje transakcija u stvarnom vremenu, kao i raditi prediktivne modele transakcija kako bi otkrivale lažne transakcije u realnom vremenu. Očekuje se i da će velike kompanije, koje idu prema digitalnoj transformaciji, aktivno proučavati scenarije primjene umjetne inteligencije i strojnog učenja u izradi poslovnih scenarija.

2. Inteligentne aplikacije
Virtualni osobni asistenti promijenit će način na koji koristimo e-mail i obavljamo svakodnevne zadatke. No inteligentne aplikacije postat će mnogo širi pojam koji će uključivati i marketinške, ERP i druge aplikacije. Napredna analitika, autonomni poslovni procesi te prirodniji oblici interakcije s računalima, poput govora i pokreta donijet će niz unapređenja. U iduće dvije godine ovakvi alati postat će uobičajeni u najvećim korporacijama.

3. Inteligentne stvari

Neće to biti samo roboti već i dronovi i autonomna vozila. Inteligentne stvari imat će veliki utjecaj na gospodarstvo i biti važan dio digitalne transformacije ekonomije. No punu snagu dobit će umrežavanjem i korištenjem podatka iz niza IoT uređaja koje će ljudi koristiti u kućama, uredima, tvornicama, policiji, bolnicama, na ulicama, ali i u prirodi.

4. Virtualna i proširena stvarnost
Linija između stvarnog i digitalnog nikada nije bila zamagljenija. Primjena virtualne i proširene stvarnosti u kombinaciji sa softverom stvorit će nove doživljaje svijeta oko nas. VR se već danas koristi za treniranje, a proširena stvarnost za stvaranje prototipa i planiranje. Primjena ovih tehnologija bit će još raširenija u idućem razdoblju, posebno u korporativnom svijetu.

5. Digitalni dvojnici
Za tri do pet godina milijarde stvari imat će digitalne blizance. Riječ je o dinamičnom, softverskom modelu fizičkih sustava i sistema. Digitalni blizanac može se koristiti za analizu i simulaciju u stvarnim uvjetima. Reagira na promjene, poboljšava poslovanje i dodaje vrijednost. Digitalni blizanci, materijalna imovina u kombinaciji s digitalnim prikazima objekata i okruženja, ali i ljudi, poduzeća i procesa, omogućit će detaljan digitalni prikaz stvarnog svijeta za simulaciju, analizu i kontrolu.

6. Blockchain
Blockchain i druge tehnologije koje dodaju element povjerenja u distribuirane sustave te time stvaraju stabilnost novih ekonomskih modela nastavit će dobivati na snazi. Gartner očekuje da će zbog dodavanja povjerenja u sustav, kao i zbog uklanjanja trenja u poslovanju, otvoriti prostor za nove primjene. No, iako postoji veliki interes poslovne zajednice, većina primjena ovakvih tehnologija još je u ranim fazama razvoja.

7. Komunikacijski sustavi
Ovi sustavi kreću se od neformalnih, dvosmjernih tekstualnih i glasovnih pa sve do onih koji odgovaraju na jednostavna pitanja poput: Koliko je sati? Međutim, osnovni im je smisao da rade odmak od komunikacije u kojoj se korisnik prilagođava stroju prema komunikaciji u kojoj se stroj prilagođava korisniku. Komunikacija s takvim uređajima više nije nužno s pomoću govora i teksta, već preko cijelog niza mogućnosti koje se mogu ostvariti primjenom senzora i bit će karakteristična za IoT sustave u budućnosti.

8. Inteligentne mreže
Nova arhitektura mreža koja procesiranje u računalima dovodi na svoje čvorove. Tako cijela arhitektura IoT svijeta postaje pametnija. Tako inteligentna digitalna mreža koristi računalni oblak i mikroservise kako bi stvorila modularna, fleksibilna i dinamična rješenja. Takvi sustavi mogu odjednom podržati više korisnika u više uloga s pomoću više uređaja i komunikaciju preko više mreža.

9. Digitalne tehnološke platforme

Digitalne platforme su gradivni elementi digitalnog poslovanja i neophodni su za digitalnu transformaciju. Svaka organizacija imat će pet digitalnih platformi utkanih u svoje poslovanje. To su informacijski sustavi, iskustva kupaca, analitika i inteligencije, internet stvari i poslovni ekosustavi. Te nove platforme obuhvaćaju platforme i usluge za IoT, umjetnu inteligenciju i komunikacijske sustave na kojima će biti ključan fokus do 2020. godine.

10. Prilagodljiva sigurnosna arhitektura
Evolucija inteligentnih digitalnih mreža, digitalnih tehnoloških platformi te inteligentnih mreža nužno znači da će sigurnost postati gradivni dio novog tehnološkog okruženja i da će postati prilagodljiva. Sigurnost u svijetu IoT-a bit će posebno izazovna. Sigurnosni timovi trebaju raditi aplikacije, rješenja i arhitekture koje će odmah na početku integrirati i sigurnost. •

Govoreći na Gartnerovu skupu ITxpo 2016. u Orlandu, potpredsjednik Gartnera David Cearley iznio je predviđanja svoje analitičke kuće za 2017. godinu. Riječ je o trendovima koji će dobiti na snazi u idućoj godini, a u korporativnom svijetu postati dominantni do 2020. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije