NOVE ZVIJEZDE NE MISLE NA STARE

Zatvara se hollywoodski dom za stare filmaše?

11.03.2009.
u 16:01
Pogledaj originalni članak

Nakon 88 godina postojanja bolnica i starački dom na Mulholland Driveu u Los Angelesu mogli bi se ugasiti. Taj dom namijenjen ostarjelim glumcima i drugim filmskim radnicima financirao je MPTF (Motion Picture and Television Fund), koji su – pod tada samo filmskim imenom – davne 1921. osnovali Charles Chaplin, Douglas Fairbanks stariji, D. W. Griffith, Mary Pickford i druge velike filmske zvijezde, s napomenom: "We Take care of Our Own" (mi se za svoje ljude brinemo).

Nekad se svijet filma za svoje ostarjele pripadnike brinuo – u domu na Mulholland Driveu su, između ostalog, ugodnu starost proveli i velika glumica Norma Shearer i slavni producent Stanley Kramer – a danas, u doba recesije, taj dom donosi gubitke od 10 milijuna dolara godišnje i zbog toga bi mogao biti zatvoren, a njegovih 100 stanara moglo bi biti raspoređeno u druge staračke domove i ustanove za brigu o starima, onemoćalima i bolesnima.

Hollywoodski povjesničar Marc Wanamaker kaže da u Hollywoodu zbog mogućeg zatvaranja staračkog doma vlada veliko ogorčenje usmjereno prema Stevenu Spielbergu, Warrenu Beattyju, Kevinu Spaceyju i Michaelu Douglasu, koji su svi u upravnom odboru MPTF-a: - Ono što mnogima u filmskoj industriji smeta je da u odboru ima ta grupa, Spielberg i njemu ravni, koji godišnje zarađuju na stotine milijuna dolara, a nitko od njih nije priskočio u pomoć. 10 milijuna dolara godišnje je za takve ljude ništa, i nije potreban nikakav trud da se napravi prilog koji bi pokrio gubitke. Taj novac bi čak mogli otpisati kao poreznu olakšicu.

Održavanje doma financirano je iz kapitala MPTF-a, ali rastući troškovi medicinske njege nagrizli su glavnicu. Mnogi za loše poslovanje optužuju poznatog producenta Jeffryja Katzenberga, upravnika MPTF-a, a na MPTF-ovu tulumu večer prije Oscara bijesni filmaši su zbog mogućeg zatvaranja doma izviždali današnje zvijezde koje "imaju zmiju u džepu" i ne pomažu bolju starost svojih kolega; izviždani i popljuvani bili su Tom Cruise, Jennifer Aniston, Leonardo DiCaprio i Reese Witherspoon.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr