svaki za sebe

Županiji za gradnju MBO postrojenja ne treba Grad Zagreb

Foto: 'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
Županiji za gradnju MBO postrojenja ne treba Grad Zagreb
19.02.2013.
u 15:05
ZG županija godinama radi kako bi u roku uvela odvojeno prikupljanje otpada i zbrinula ga, a Grad od 2008. nije u tome ništa učinio
Pogledaj originalni članak

Na najave gradonačelnika Milana Bandića, ali i plan SDP-ova kandidata za gradonačelnika Rajka Ostojića da će problem otpada riješiti surađujući sa Zagrebačkom županijom, reagirao je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije. Neće Županija, poručio je, plaćati penale zbog probijanja rokova čekajući Zagreb koji od 2008. nije ništa napravio u vezi zbrinjavanja otpada.

Čeka se ministarstvo

– Županija je daleko dogurala u pripremi izgradnje Centra za gospodarenje otpadom i sad mi je malo čudno da će svi nešto činiti s nama – poručuje Kožić. Iznenadilo ga je što i Bandić i Ostojić računaju na suradnju sa Županijom koja je 2008. godine raskinula ugovor sa Zagrebom o prihvaćanju šljake iz spalionice jer su procijenili da im je jeftinije i ekološki prihvatljivije izgraditi postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada (MBO).

Gradit će se u Tedrovcu, u općini Brckovljani kod Ivanić Grada, koji se protivi MBO-u uglavnom zbog političke struje jer je Ivanić Grad u rukama SDP-a, a Županiju drže HDZ i HSS.

– Nismo baš tako mali i nije neprimjereno da sami imamo Centar. Općina Brckovljani, čiji su vijećnici jednoglasno podržali izgradnju Centra, radi urbanistički plan uređenja, a Županija izmjene prostornog plana. Sa svim općinama i gradovima, osim Ivanić Grada, imamo sporazume kojima podržavaju županijski plan gospodarenja otpadom. Gotove su sve analize i elaborati, a Fond za zaštitu okoliša nam je dao suglasnost na odrađeni posao te čekamo odgovor Ministarstva zaštite okoliša s kojim moramo potpisati sporazum da krenemo s izgradnjom – kaže Kožić.

Dio na spaljivanje

Ostatke koje ne mogu obraditi u postrojenju MBO-a planiraju paliti u cementarama ili potpisati ugovor s nekom od budućih spalionica. Podsjeća da su lani u Sv. Ivanu Zelini uveli odvojeno prikupljanje otpada, čime se otpad za odlaganje smanjio za 50 posto, a ove će godine isto uvesti u još dva grada ili općine. Naglašava da Zagrebačka županija godinama radi kako bi u zakonom i europskim direktivama zadanim rokovima uvela odvojeno prikupljanje otpada i zbrinula ga dok Grada Zagreb za to vrijeme nije ništa učinio.

>>Gradonačelnik nije htio raspravljati, studija povučena

>>Kožić: Spalionica u županiji? To je krajnje neozbiljno

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar mmelcic
mmelcic
08:27 20.02.2013.

Da li je MBO postrojenje rješenje ili odgađanje problema? Ali, dobro zvuči. Za publiku. Što se tiče spaljivanja u cementarama župan Kožić kao i ekipa dolje u Dalmaciji previđaju da peći u cementari NISU spalionice i da kroz dimnjake izlazi sve i svašta.