Turizam u gradu

‘Zimmer frei’ u Gundulićevoj, goste se traži na cesti kao na Jadranu

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
‘Zimmer frei’ u Gundulićevoj, goste se traži na cesti kao na Jadranu
10.08.2012.
u 10:00
Pet iznajmljivača soba i stanova postoji u Gundulićevoj ulici – svoje stanove i sobe oglašavaju na stranicama za booking
Pogledaj originalni članak

Natpis “Soba” iznad haustora, način koji je uglavnom popularan za privlačenje gostiju na obali, nalazi se i na nekoliko adresa u Gundulićevoj ulici. Turizmom se u toj ulici bavi pet obitelji i svima je zajedničko to što im je to glavni izvor prihoda.

Dar za svakog gosta

Iako Gundulićeva propada kao ulica trgovina, u području turizma sve je uspješnija.

– Upustili smo se u posao iznajmljivanja godinu i pol nakon što je umro pokojni suprug, koji je trideset godina prije otvorio kafić u istom dvorištu. Razmišljali smo, sinovi i ja, kako da proširimo posao, a dolaskom turista u Zagreb ulaganje u dva apartmana pokazao se kao logičan izbor – kaže Katarina Marinšek, koja iznajmljuje stan. Gosti su im uglavnom stranci koji sobu unajmljuju na nekoliko dana.

– Naplaćujemo sobu od 360 do 400 kuna, ovisno o sezoni, a gotovo uvijek smo puni. Pripreme počinju u šest sati ujutro, a gostu je uvijek drago da ga razveseliš sitnicom, pa se svakome maksimalno posvetimo – rekla je Katarina Marinšek te dodaje da ne može dopustiti da netko ide rano na put, a da ga ona ne otprati i kao suvenir mu daruje njihovu rakiju ili ga počasti smokvama koje rastu ispred apartmana. Jednog su gosta počastili za rođendan iako ga se ni sam nije sjetio, a mladencima na medenom mjesecu sobu su ukrasili u romantičnom stilu. Oglašavaju se, kao i većina u Gundulićevoj, preko booking stranica, no puno posjeta dobiju putem preporuke.

– Dolaze nam Španjolci i Francuzi, a u posljednje smo vrijeme popularni i među Britancima, koji dolaze na momačke večeri – kazuje sin Marko.

Lovio turiste i po ulici

Na broju 43, u sto godina staroj trokatnici, tri sobe starinskog ugođaja za 200-tinjak kuna iznajmljuje Dinko Morović, koji se šali da je turiste lovio, kako je na Jadranu uobičajeno, i na ulici. Cijena je sobe, ako u njoj spava jedna osoba, 250 kuna, dvije 300, a tri 400 kuna. Preko puta, na broju 38, apartman drži i obitelj Ravlić, koja se već bavi turizmom, ali u Lonjskom polju

– Zagreb bilježi svake godine sve veći broj turista. Rodila se ideja i želja da uredim naš stan u malu oazu pitomog domaćinskog prostora za prihvat turista, a uz njega, gost može koristiti i dvorište – kaže vlasnica Zlata Ravlić, koja naplaćuje po osobi i noćenju oko 200 kuna.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.