Ispitivanje

Zaprešićka voda - nađeni spojevi antibiotika, ali i dalje pitka

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Zaprešićka voda - nađeni spojevi antibiotika, ali i dalje pitka
30.06.2012.
u 10:00
Institut Ruđer: U ispitivanjima je pronađeno najviše farmaceutskih spojeva, predlažu daljnje promatranje
Pogledaj originalni članak

Voda u Zaprešiću je zdravstveno ispravna i pitka iako se u njoj u tragovima nalaze spojevi, najvjerojatnije farmaceutskih lijekova, rezultati su ispitivanja Instituta Ruđer Bošković i Zavoda za zdravstvenu zaštitu Maribor. Mjesta panici nema, ističu iz Zaprešića na čijem se području nalazi vodocrpilište Šibice iz kojeg vodu koristi 120 tisuća potrošača. Ispravnost vode potvrdili su i iz Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar koji tjedno provodi kontrolu ispravnosti vode.

Rezultat iz Njemačke

Ispitivanje ima li u vodi spojeva antibiotika proveo je Institut Ruđer Bošković na poziv Komunalnog poduzeća Zaprešić u siječnju. Rezultati su pokazali da se u vodi, u jednom od bunara, nalazi veća koncentracija antibiotika, ali da je sve u razini dopuštenog.

“Rezultati su ukazali na prisutnost nekoliko skupina zagađivala, a važnost ovih uočavanja sastoji se u ranom uočavanju nekih procesa koji utječu na kvalitetu vode za piće, što je od velike važnosti za planiranje mjera zaštite vodocrpilišta”, stoji u zaključku Ruđera.

Nakon te analize, Komunalno je naručilo isto ispitivanje i iz Maribora. Slovenski stručnjaci proveli su istu analizu, ustanovili su spojeve za koje su istaknuli da su u malim količinama te da nisu uspjeli ni točno odrediti o kojima je riječ. Mariborski zavod stoga je predložio da novu analizu napravi jedan njemački institut koji ima najsavršeniju opremu za takve analize.

- Rezultate iz Njemačke očekujemo za desetak dana, a svu dokumentaciju proslijedili smo još 2. travnja Ministarstvu zdravlja od kojeg očekujemo da je prouči i iznese svoje mišljenje - kazao je Željko Majcen, direktor Komunalnog poduzeća koje je zaduženo za vodocrpilište. Iz Ministarstva zdravlja su kazali kako se dokumentacija još uvijek proučava, a ocjenu stanja moći će kazati za nekoliko dana.

Analiza na antibiotike inače je provedena zbog pretpostavke da je zagađenje moglo doći iz Plivina pogona koji se nalazi u blizini vodocrpilišta, u Savskom Marofu, i koji je godinama svoje otpadne vode ispuštao u potok Gorjak.

Pročišćivač bez funkcije

Pliva otpadne vode u potok ne pušta od 2008. od kada se one odvode u pročišćivač grada Zaprešića koji, iako još nije u funkciji, otpadne vode odvodi dalje od crpilišta.

- Pliva i ostali industrijski pogoni moraju napraviti uređaj koji će otpadne vode pročistiti u industrijskom krugu na razinu normalnih otpadnih voda, na čemu trebamo zajedno više raditi - kazao je Majcen.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BU
BubyZG
08:01 02.07.2012.

Treba im naplatiti sve dodane aditive u vodi !!! Kaj bi oni zaštitni antibiotski faktor bez plaćanja ? I E123, E321, sorbitol, acisal, rinidol, ......