"Kraljica instrumenata"

Zagrmjele zaprešićke orgulje

Foto: Robert Rumenović
Nove orgulje u Zaprešiću
Foto: Robert Rumenović
Nove orgulje u Zaprešiću
Foto: Robert Rumenović
Nove orgulje u Zaprešiću
Foto: Robert Rumenović
Nove orgulje u Zaprešiću
Foto: Robert Rumenović
Nove orgulje u Zaprešiću
21.09.2014.
u 23:26
"Kraljica instrumenata" u Zaprešiću spada u kategoriju velikih orgulja, najveća svirala visoka je gotovo pet metara, donacija je župe Sv. Elizabete iz Kassela, a ima 34 registra i tri manualne te pedalnu klavijaturu
Pogledaj originalni članak

Od ovoga vikenda u lijepoj zaprešićkoj crkvi BDM Kraljice Apostola, čiji angažirani i požrtvovni svećenici na čelu s župnikom Vinkom Sudarom i inače vjernički život obogaćuju polivalentnim sadržajima, dodan je i jedan kapitalni – proradile su nove crkvene orgulje. Instrument, kraljica instrumenata, spada u kategoriju velikih, najveća svirala je visoka gotovo pet metara, donacija su župe Sv. Elizabete i Kassela, a imaju 34 registra i tri manualne i pedalnu klavijaturu.

– Splitski graditelj i restaurator orgulja Philipp Amon Polić, vodio je projekt postavljanja ovih orgulja u trajanju od 4 mjeseca od samog početka demontaže u Kasselu pa sve do uštimavanja svake pojedine svirale u Zaprešiću. U subotu uvečer zasjale su orgulje i po prvi put službeno u punoj snazi na kolaudacijskom koncertu koji je izveo maestro i orguljaš požeške katedrale Alen Kopunović-Legetin koji je svojom virtuoznošću uspio predstaviti sve zvukovne i dinamičke karakteristike te duh ovih orgulja. Blagoslovom župnika Sudara na nedjeljnoj misi, a u pratnji zaprešićkog orguljaša Hrvoja Banaja, u blaženstvu je započeo novi liturgijski život župe. Uzdignutoj atmosferi svetoga hrama svako su pridonijeli nastupi primadone HNK Mire Vlahović, zavidna sakralnog repertoara i crkvenog župnog zbora. Vjernici su novošću oduševljeni, orgulje će vjerojatno za sviraonik primiti mnoge majstore tog glazbenog specifikuma, a Zaprešić ima sreću da je upravo jedan ovakav vrijedni instrument baš tu pronašao svoje mjesto –rekao nam je o aktivnosti  Vinko Sudar, župnik čije se župe vjernici mogu dobro informirati na stranici Vinko Sudar SAC www.mka.hr.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

RA
rajkopolic60
16:18 22.09.2014.

molim komentatora philipp.amon-a da točno i konkretno navede što je to netočno, krivo i nepotpuno u mojoj informaciji, možda i sam nešto doznam, ili uredništvo, da ukloni paušalni komentar. informacija je napravljena volonterski u najboljoj vjeri i vjerovanju u lijepe događaje kao što je obogaćenje župe velikim novim (rabljenim) orguljama. zvuk orgulja, i ovaj put, je bio bolji od retorike.

BE
bellelay
23:27 22.09.2014.

E to je to, sada već ovaj članak ima smisla. Čestitke župi, župniku i naravno majstoru orguljaru! :)

PA
philipp.amon
19:23 22.09.2014.

Eto, članak je sad ispravno napisan. Zahvaljujem uredništvu Večernjaka ;)