Švaljek objašnjava:

6 razloga zašto je Bandićev prijedlog proračuna nerealan

Foto: Borna Filić/PIXSELL
Sandra Švaljek
29.11.2017.
u 08:47
Gradska zastupnica Sandra Švaljek analizirala je prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2018. te u šest slika prikazala zašto je predloženi proračun nerealan, priopćili su iz njezine Nezavisne liste.
Pogledaj originalni članak

Gradska zastupnica Sandra Švaljek analizirala je prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2018. te u šest slika prikazala zašto je predloženi proračun nerealan. 

1.  Porast planiranih prihoda koji se neće dogoditi

Za 2018. su u gradskom proračunu planirani prihodi od tek nešto manje od 7 milijardi kuna. Taj je iznos neostvariv jer premašuje prihode iz 2016. za 9 posto. U 2017. je rebalansom predviđen i veći iznos ukupnih prihoda nego 2018., no on se sasvim sigurno neće ostvariti zbog porezne reforme koja je nastupila početkom godine i koja je umanjila prihode lokalnih jedinica od poreza na dohodak i prireza.

2. Optimizam bez pokrića i kod planiranja prihoda od prodaje imovine

Ostvarenju ukupnih prihoda neće pomoći ni prihodi od prodaje gradske imovine. Planirani iznos od 150 mil. kuna čini se nedostižan, jer je čak tri puta veći od onog ostvarenog 2016. godine.

3. Porast rashoda kao posljedica nerealnih očekivanja i velikih ambicija

Prijedlogom proračuna planirani su ukupni rashodi u visini od preko 7,2 milijarde kuna, što je čak 12 posto više nego u 2016. godini, za koju imamo zadnji podatak o izvršenju proračuna.

4. Planirani manjak od 240 milijuna kuna

Ukupni rashodi planirani su u iznosu koji premašuje čak i nerealno visoko planirane prihode. Rezultat takvih planova je proračunski deficit u iznosu od 240 milijuna kuna, što je uvjerljivo najveći planirani manjak u Zagrebu u zadnjem desetljeću. Manjak se namjerava pokriti prodajom udjela u trgovačkim društvima u djelomičnom vlasništvu Grada državi. Postavlja se, naravno, pitanje hoće li država doista novac poreznih obveznika potrošiti na kupnju tih trgovačkih društava, i ako da, po kojoj cijeni?

5. Gradska administracija buja i dalje

Jedan od uzroka povećanja ukupnih rashoda je i nastavak porasta rashoda za plaće zaposlenih u Gradskoj upravi. Rashodi za plaće u 2018. planirani su u iznosu koji je gotovo 130 milijuna kuna viši od rashoda izvršenih u 2016. godini. Uzrok povećanja mase plaća nije porast plaća, nego porast broja zaposlenih. Nije li gradska administracija i ranije već bila dovoljno velika?

6. Rashodi za kapitalne projekte – najizglednija žrtva nerealnih planova

Kapitalni rashodi planirani su u iznosu od 950 milijuna kuna, pa bi se u 2018. mogla očekivati toliko željena realizacija kapitalnih projekata. No, kako se prihodi neće ostvarivati planiranom dinamikom, kao i u prethodnim godinama možemo očekivati da kapitalni projekti budu prva žrtva nerealnog planiranja.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

MT
makan tahi
10:35 29.11.2017.

jer previše mažnjava?

AN
ante94
10:45 29.11.2017.

Koda ima išta realnoga kod te spodobe.

Avatar liquidsky
liquidsky
18:51 29.11.2017.

Proračune poput Bandićevih imali su Sovjetski Savez i njemu slična totalitarna društva, uključujući SFRJ. Populizam i improvizacija javnim novcem iz samo jednog istinskog razloga: zahvaljujući neukom puku koji je uvjeren da mu se nešto poklanja, što duže opstati na vlasti.