ritam grada

I što ako sam darovala kartu za parkiranje? Vratilo mi se dobro

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
parkirni aparat
18.02.2016.
u 17:15
Svatko je mogao naći pravi razlog da obilježi Dan nasumičnoga dobrog djela, 17. veljače
Pogledaj originalni članak

Pohvalite nekoga njegovu šefu. Zagrlite. Bivšoj učiteljici napišite pismo o tome kako vam je pomogla u životu. Platite cestarinu osobi iza sebe. Pola sendviča ostavite beskućniku. Starijoj susjedi iz haustora ponesite namirnice. Ostavite tramvajsku kartu na sjedalu.

Pomozite mami da dječja kolica spusti stepenicama u pothodnik. Očistite nekome prljav vjetrobran. Nazovite mamu i recite joj da je volite. Usrećite nekoga na bilo koji od ovih načina ili sami pronađite kako nekome u svojoj blizini možete uljepšati dan. Ako ne svaki, onda barem jednom u godini, na Dan nasumičnog dobrog djela.

Iako se upravo taj dan u raznim dijelovima svijeta obilježava u različitim mjesecima, pa su Australci, primjerice, posebno ljubazni u studenom, a Amerikanci u rujnu, kod nas je Dan dobrog djela obilježen jučer. Doduše, ako je suditi po Zagrepčanima koje smo pitali znaju li po čemu je značajan 17. veljače, o danu s dobrim djelima znaju tek entuzijasti, koji na bespućima interneta čak daju i savjete kako napraviti što više “dobrota” u jednom danu. Ja sam za Random Act of Kindness Day čula jučer na radiju.

Svoju parkirališnu kartu, koja je vrijedila još sat vremena, potaknuta činjenicom da tog dana trebam biti posebno ljubazna, odlučila sam zato pokloniti vozaču koji će parkirati na slobodno mjesto pokraj mene.

– Vi mene zezate, je l’? Zašto mi to dajete? Je li ovo neka lažna karta, pa ću je ja staviti na vjetrobran i svejedno dobiti kaznu? Ne razumijem – skeptičan je bio gospodin kojem sam, kad je izašao iz svog automobila, dala svoju kartu i objasnila da meni više neće trebati, a njemu će možda poslužiti, treba li u centru obaviti nešto na brzinu. Zašto mu dajem kartu, pitao je.

– Ionako je plaćena, samo uzmite. I ne brinite se, nije nikakva šala – rekla sam, a moj se sugovornik najednom nasmiješio, rekao da pričekam sekundu i, kao što bi to i moj djed napravio, iz auta izvukao “505 s crtom”. Bombon, a i podsjetnik na onu vječnu – dobro se dobrim vraća. Svaki dan, ne samo 17. veljače.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

KS
krao_sam
17:25 18.02.2016.

Moramo usvojit jos par praznika i americk obicaja. A sto se tice pomaganja ovdje se krade i uzima od bolesne djece sjetite se samo.

2X
2Xgeneral
06:22 19.02.2016.

matan miki pljačka narod. kod palače pravde, druga zona parkiranja sat košta 3 kune, vi ne možete kupiti kartu za jedan sat parkiranja!! ZAŠTO??? minimum je 3 sata, tako ako morate nešto na sudu obaviti za pola sata vi parkiranje platite 9 kuna!!!! skuplje nego u centru. što radi tržišna inspekcija?????? love zjake i ne žele se zamjeriti matanu mikiju!!

Avatar fredi
fredi
17:38 21.02.2016.

Više sam nego jednom doživjela da mi vozač/vozačica koji/a odlazi s parkirališta pokloni parkirnu kartu koja još uvijek vrijedi. I to na parkiralištu uz Trešnjevački plac. To me potaknulo da to i sama činim i ne samo na ovaj dan za koji nisam uopće čula.